Zdaj je pravi čas za zaščito pred klopi

Statistično so klopi človeku najbolj nevarne živali v Sloveniji. Medtem ko je lymsko boreliozo mogoče uspešno zdraviti z antibiotiki, če je dovolj zgodaj odkrita, zdravila za klopni meningoencefalitis (KME) ni. Posledice so lahko zelo hude in trajne, zato se velja zaščititi. Edina učinkovita zaščita je cepljenje.

Picture

Za klopnim meningoencefalitisom (KME) v Sloveniji vsako leto zboli od 200 do 300 ljudi, kar se morda ne zdi veliko, a glede na posledice, ki jih ta bolezen prinaša, nevarnosti ne gre jemati zlahka. Ko virus preide skozi krvno-možgansko pregrado v možgane, se ponavadi pojavi zelo visoka telesna temperatura (nad 39°C), ki jo spremljajo močan glavobol, slabost in bruhanje, otrdelost vratu, različne nevrološke težave, pa tudi težave z mišljenjem in koncentracijo. V primeru hujšega poteka bolezni se lahko pojavijo tudi motnje zavesti in ohromitev dihalnih mišic, lahko pa pride tudi do smrti.

​KME zahteva dolgotrajno zdravljenje v bolnišnici in lahko pusti trajne posledice, ki močno zmanjšajo kakovost življenja ter obremenijo tako bolnika, kot njegove bližnje. Mnogi bolniki nikoli povsem ne okrevajo. Pestijo jih glavoboli, vrtoglavica, težave z mišljenjem in koncentracijo, motnje v delovanju živčnega sistema, vsemu temu pa se lahko pridružijo še duševne težave. V nekaterih primerih lahko pride celo do delne ohromitve ali oslepitve.

Cepljenje je edina učinkovita zaščita

Pred KME se je mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem, ki je v Sloveniji samoplačniško. En odmerek cepiva (potrebni so trije v različnih časovnih obdobjih) stane okrog 30 evrov. Cepiti se je mogoče pri osebnem zdravniku ali v cepilnih ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepi se z dvema odmerkoma v razmaku enega meseca, nato po 9-12 mesecih sledi še tretji odmerek. Nato je po prvih treh letih potreben poživitveni odmerek, kasneje pa poživitveni odmerki sledijo na 5 let.

Statistični podatki kažejo, da je cepljenje proti KME varno. Le redko se pojavijo prehodne reakcije, kot na primer rdečina in oteklina na mestu cepljenja, slabo počutje ali vročina, ki pa običajno minejo v enem dnevu. Cepiti je mogoče že otroke od enega leta starosti dalje.

Zdaj je pravi čas

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmakom, da se zaščita pred KME vzpostavi še preden klopi v naravi znova postanejo aktivni.

Kdo naj se cepi proti KME?

Slovenija je po pojavnosti te bolezni (okrog 15 primerov na 100.000 prebivalcev) v Evropi na tretjem mestu, kar pomeni, da sodi med zelo ogrožena območja. Največ okuženih klopov se nahaja na območju Gorenjske, Koroške in osrednje Slovenije, največ oseb pa se okuži na območju, kjer stalno živijo in sicer med rekreacijo v naravi, nabiranjem gob ter kmetovanjem.

Strokovnjaki zato cepljenje priporočajo vsem, ki se gibljejo in zadržujejo v naravi, kamor spada že travnik okrog hiše ali mestni park. Dobrih 90 evrov, kolikor stanejo trije odmerki cepiva je zanemarljivih v primerjavi z možnimi zapleti in posledicami, ki jih prinese klopni meningoencefalitis.

Piše:  A.M.

Komentirajte!