Zakaj samo zdrava prehrana in gibanje nista dovolj?

Piše: Timi Soršak, dipl. zn. ​Točka zdravja; Po izobrazbi je dip lomiran zdravstvenik in je glavni kreator metode 6 faktorjev ter kreator celostnih preventivnih programov »6 korakov do zdravja«
Vsako leto imamo več novih kroničnih bolnikov in iz leta v leto imamo vse več mladih, ki so že v mladih letih kot kronični bolniki vsakodnevno obsojeni na uživanje tablet. Pomembno je, da začnemo za svoje zdravje skrbeti predvsem na preventivni ravni, saj se je potrebno takrat, kadar smo zdravi, zavedati, kako pomembno je, da dobro zdravje in telesno kondicijo vzdržujemo in ohranjamo še naprej.
Res je, da se malokdo resno posveča svojemu zdravju, kadar z njim nima težav, trg pa nam ponuja nešteto razvad, kot so razne slaščice, cigareti, alkohol in podobno. Naraščajoče število kroničnih bolezni je dokaz, da je bolje stvari vzeti v svoje roke, še preden bo prepozno.

​Zdravo se prehranjujem in tudi za gibanje poskrbim. Zakaj imam kljub temu težave s svojim zdravjem?

Do sedaj smo se večinoma ukvarjali z zdravim načinom življenja predvsem na področju prehrane, gibanja ter bili deležni gore nasvetov o prenehanju kajenja, izogibanju alkoholu, pitju sveže čiste vode ter o zdravem spancu. Vendar kljub tem informacijam statistika kaže, da imamo iz leta v leto več rakavih bolnikov, saj letno za njim zboli več kot 12.000 Slovencev, prav tako pa ljudje zbolevajo za raznimi drugimi kroničnimi obolenji.

Veliko je takšnih, ki živijo zdrav način življenja, pa jih kljub temu bremenijo razne zdravstvene težave. Spoznal sem gospo, ki je na prvo mesto v svojem življenju postavila svoje zdravje. Njena prehrana je bila strogo izbrana, veliko je vedela o načinu prehranjevanja, gibala se je vsak dan vsaj 60 minut, nikoli ni kadila in uživala alkohola. A kljub takšnemu načinu življenja ji je njena ščitnica povzročala neprijetne težave in nihče ni znal pojasniti, zakaj je tako.

Zavedati se moramo, da znanost že vrsto let opredeljuje placebo efekt, ki ga lahko opredelimo kot moč našega uma. Naše misli in um močno vplivajo na naše zdravje, zato je še kako pomembno, da znamo izbirati svoje misli. Dr. David R. Hamilton je kot znanstvenik s pomočjo drugih sodelavcev znanstveno dokazal, kakšno moč lahko ima naš um pri ohranjanju našega zdravja kot tudi pri povzročitvi določenih bolezni.

Z našim miselnim procesom so močno povezana tudi naša negativna čustva, ki jih ustvarjamo. Tako je gospa, ki sem jo navedel kot primer, imela zanimiv negativni miselni vzorec, in sicer do staršev, ki ji je sprožal negativna čustva. Zaradi določenih nesoglasij in pritiskov s strani staršev ter primerjanja s starejšim bratom je do njih ustvarila zamere in jezo. To je sprva povzročalo blokado v predelu ščitnice, kasneje pa tudi fizično poškodbo. Zato je še kako pomembno, kakšne odnose kreiramo, saj lahko zamera, jeza in podobna čustva, povzročijo nemalo težav tudi na fiziološki ravni.

​Ena izmed pomembnih skrbi za naše zdravje se navezuje tudi na naš stik s samim seboj. Zaradi tempa in načina življenja v večini primerov menimo, da smo izpostavljeni kroničnemu stresu in da je stres glavni povzročitelj naših zdravstvenih težav. Vendar je pomembno, da se kljub načinu življenja spet naučimo vzpostaviti notranji mir in ravnovesje. Notranji mir bomo najlažje vzpostavili s pomočjo raznih tehnik sproščanja, meditacije ter s pravilnimi dihalnimi vajami. Najpomembneje je, da to izvajamo v popolni tišini in sami s seboj. ​

V 6 korakih do pravega zdravja

Večkrat mi kdo reče: »Ah, neprestano nas zasipavajo z nasveti o zdravem načinu življenja,« vendar sem ugotovil, da na koncu vsak ponudi kak čudežni izdelek, ki naj bi izboljšal zdravje.

Ljudem se premalo predaja znanje o tem, kakšno vlogo imamo sami in kakšno moč nosimo v sebi, ko gre za naše zdravje. Ugotovite lahko, da sem poleg prehrane, gibanja ter vode, izpostavil tri znanstveno dokazane in opredeljene faktorje, ki lahko še kako ogrožajo naše zdravje in povzročajo nemalo zdravstvenih težav, v primeru da jih zanemarjamo.

​Tako so ključnega pomena ob pravi prehrani, gibanju ter pitju tekočin tudi (1) naš način razmišljanja (um), (2) odnosi in čustva, ki jih pri tem ustvarjamo, ter (3) naš stik s samim seboj (notranji mir). Več pa že v naslednji številki, ko bom predstavil prvi korak, ki ga lahko storite do boljšega zdravja in počutja.

Viri:

  • Slovenija in rak.: Register raka RS, Ljubljana, 2016.
  • Hamilton R. D.: Nalezljiva moč mišljenja, kako z mislimi vplivamo na svet, Ljubljana, 2011.

Komentirajte!

Imate kako vprašanje? ​Zapišite ga in avtor vam bo
poskušal odgovoriti.