Za preoblikovanje telesa nič več pod nož

Sandi Luft, dr.med.spec. dermatologije Derma Center Maribor / Derma Center Rogaška

Estetska dermatologija je v zadnjem času ponudila mnoge inovativne odgovore na želje po preoblikovanju telesa. V marsikaterem primeru lahko postopki, kot so fokusirani ultrazvok, kriolipoliza ali kombinacije več metoduspešno nadomestijo kirurški nož. Spoznajmo jih pobližje.

Zagotovo smo se zalotili, kako preučujemo množico ponudb za preoblikovanje telesa, od krem do čudežnih terapij. Zavedati se je treba dejstva, da bližnjic ni. Lahko pa s spremembo življenjskega sloga in primerno skrbjo za videz telesa naredimo zelo veliko.

Estetska dermatologija se, poleg svojega osnovnega poslanstva – ohranjanja zdravja kože, ukvarja prav z njenim videzom. V zadnjih letih je zelo napredovalo preoblikovanje telesa, kjer zmanjšujemo maščobne obloge in celulit. Še vedno dermatologi ne moremo nadomestiti kirurškega noža, lahko pa naredimo zelo veliko z naprednimi neinvanzivnimi postopki preoblikovanja telesa, če jih izvaja usposobljeni zdravnik.

Več pristopov za preoblikovanje telesa

Zmanjšanje obsega maščobnega tkiva na trebuhu, nogah, stegnih, bokih, hrbtu, zadnjici je mogoče doseči s <strong “mso-bidi-font-weight:=”” normal”=””>fokusiranim ultrazvokom. Postopek poteka tako, da naprava oddaja določeno ultrazvočno valovanje, ki se fokusira v maščobnem tkivu. Energija ultrazvoka poškoduje celične stene maščobnih celic, katerih vsebina se nato postopoma odstrani po limfnih poteh v jetra in nato iz telesa. S tem se zmanjšuje obseg podkožnega maščobnega tkiva, zmanjša se obseg in vidnost celulita, sproščena energija pa hkrati učvrsti kožo.

Kriolipoliza je učinkovita metoda za oblikovanje telesa, pri kateri dosežemo do 30-% zmanjšanje maščobnega tkiva že po eni terapiji. Postopek je še posebej primeren za področje trebuha, bokov, zadnjice, spodnjega dela hrbta, notranjega dela stegen, t. j. za mesta, kjer se nahajajo t. i. maščobne blazinice. Maščobne celice so veliko bolj občutljive na mraz kot pa celice kože, žil in živcev ter mišic, ki ostanejo nespremenjeni po končani terapiji. Razpadle maščobne celice se izločijo iz telesa na enak način, kot je bil opisan prej.

Za zmanjševanje celulita uporabljamo tudi posebno aparaturo, ki združuje več tehnologij v eni – VelaShape III. Je sodobna in učinkovita medicinsko-estetska naprava, ki deluje s pomočjo sinergije med optično, električno in mehansko energijo ter zmanjšuje vidnost celulita, zmanjšuje obseg na problematičnih delih telesa in izboljšuje tonus kože.

Z združitvijo infrardeče svetlobe, bi-polarne radiofrekvence in globoke masaže tkiva s pomočjo masažnih valjčkov telo spremeni obliko proti želeni, koža postane mehkejša in bolj gladka. S terapijami izboljšamo strukturo kože, zmanjšamo obseg na obdelovanem delu telesa, zaradi izboljšane prekrvavitve pa terapija spodbuja tudi lokalni metabolizem.

Kdaj se lotiti preoblikovanja telesa pri dermatologu?

Letni čas ni ovira, saj barva kože ne vpliva na delovanje naprav. Zavedati se je treba, da želen učinek ne pride čez noč in da ena sama terapija ne bo dovolj. Svetujemo načrtovanje terapij 2-3 mesece vnaprej, da se s ponovitvami približamo želenemu rezultatu. Primerna starost je od 16 let, pa vse dokler je koža prožna.

V prvi vrsti je treba vzdrževati zdrav življenjski slog, piti dovolj tekočine, se zdravo prehranjevati, dovolj gibati in vzdrževati svojo telesno težo. Postopek pri estetskem dermatologu je namreč samo eden od korakov za dosego želene postave. Brez spremembe prehranjevalnih navad in redne fizične aktivnosti medicina ne more delati čudežev. Z ustrezno prehrano in redno telesno aktivnostjo ter po potrebi s ponovitvami terapij lahko uspešno vzdržujemo dosežene rezultate.

Zaupajte izkušenim dermatologom

Preoblikovanje telesa z odstranjevanjem maščobnega tkiva z različnimi vrstami energije in sodobnimi aparaturami je poseg v telo, ki spada v področje medicine, tudi estetske dermatologije. Za uspešno odstranitev je potreben predhoden pregled pri dermatologu, ki bo ocenil primernost posameznika za izvedbo določenega posega, po potrebi svetoval modifikacijo življenjskega sloga in se odločil za dodatne postopke, odvisno od področja delovanja naprave. Zdravnik je potreben tudi za nadzor uspešnosti in varnosti delovanja naprave med samimi postopki in tudi po končani terapiji.
Komentirajte!
Ste vedeli, da za uspešno odstranjevanje odvečnih maščobnih oblog in celulita ni potrebno iti pod nož? Ste že kdaj slišali za fokusirani ultrazvok, kriolipizo ali VelaShape III.? Kako vi rešujete omenjene težave?