WC školjka: vaša prijateljica ali sovražnica?

Ko sedite na WC školjki in se ne zgodi nič

Današnji način življenja, ko smo nenehno pod stresom, se premalo gibamo in jemo nezdravo, je kot nalašč za prebavne težave, kot so zgaga, spahovanje, napihnjenost, plini, bolečine v trebuhu in zaprtost. Pod drobnogled smo vzeli težavo, ki pesti kar 42 milijonov Američanov in 17 % Evropejcev – zaprtost. Le ta pogosteje prizadene ženske kot moške, v tretjem življenjskem obdobju pa ima tovrstne težave več kot polovica populacije.

Picture

Kako vemo, da smo zaprti?

Zaprtost pogosto spremlja glavobol, slabo počutje, bolečine v trebuhu, napihnjenost in bolečine pri iztrebljanju. Pogostost obiska wc školjke je odvisna od vsakega posameznika; nekateri jo obiščejo trikrat dnevno, drugi pa trikrat tedensko. Pomembno je, da nas ob tem ne spremljajo mučne bolečine in napenjanje, sicer vsekakor velja, da smo zaprti.

Razlogov za zaprtost je veliko in pomembno je, da prepoznamo, kaj nam zaprtost povzroča. Najpogostejši vzroki so:

 • Neustrezna prehrana – Kadar pijemo premalo vode in pojemo premalo prehranskih vlaknin, pogosto pride do zaprtosti.
 • Sprememba okolja – Na primer na potovanju: po daljši vožnji z letalom ali že manjši spremembi okolja smo izpostavljeni stresu, posledica je, da se gibanje debelega črevesa upočasni, skozi črevo se vsrka več vode, posledično postanemo zaprti.
 • Premalo gibanja – Telesna aktivnost pospešuje gibanje črevesa, kar blagodejno vpliva na našo prebavo. Prav zato zaprtost pogosto opazimo pri telesno neaktivnih.
 • Zadrževanje potrebe – Zadrževanje je slaba navada, ki prav tako povzroča zaprtost.
 • Starost – Starejši kot smo, bolj se gibanje črevesa upočasni.
 • Stranski učinki zdravil – Gibanje črevesa upočasnijo na primer zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline in opiati (metadon, morfij, tramadol).

Rešitve na dlani

​Ko ste prepoznali vzrok zaprtosti, seveda iščete rešitve. Če najboljšo rešitev povzamemo, lahko naredite naslednje:

 • uživajte dovolj prehranske vlaknine,
 • uživajte dovolj tekočin,
 • poskrbite za dovolj gibanja,
 • uporabite prehranska dopolnila z laktulozo,
 • poln krožnik hrane z vlaknino.

Uživanje prehranske vlaknine boste brez težav povečali, če vam na krožniku dišijo sadje, zelenjava, otrobi, ovseni kosmiči, polnozrnat kruh in polnozrnate testenine. Prehranske vlaknine imajo številne pozitivne učinke, od pospeševanja prehajanja črevesne vsebine, preprečevanja pojava raka debelega črevesja, zniževanja holesterola v krvi ter vpliva na manjše povišanje glukoze v krvi po zaužitju obroka. Zaradi svoje grobe strukture so za dobro prebavo najbolj učinkovit vir prehranske vlaknine pšenični otrobi.

​Kadar pijete premalo tekočine, telo pomanjkanje poskuša nadomestiti s povečanim vsrkavanjem vode iz črevesa. Črevesna vsebina tako vsebuje manj vode, zato se izsuši in počasneje potuje skozi prebavila, izločanje pa je lahko mučno in boleče.

Picture

Pomembno je, da dnevno spijemo 2-3 litre tekočine (voda, nesladkan čaj), kadar je vroče ali pa ste telesno aktivni, pa več. Brez zadostnega vnosa vode tudi prehranska vlaknina nima učinka.

Vzpostavite rutino

Lahko se vam ob občutku potrebe ravno nekam mudi ali pa ne želite uporabiti javnih stranišč. Ker se črevesna vsebina dlje časa zadržuje v prebavilih, se vsrka več vode v telo, kar povzroči zaprtje. Pri obiskovanju wc školjke je najbolje vzpostaviti rutino, na katero se lahko naše telo navadi, najbolje je, da je to že zjutraj.

Razgibajte telo in spodbudite črevo

​Ne smemo pa pozabiti tudi na telesno aktivnost, saj je izvrsten spodbujevalnik za naše črevesje. Vsekakor pa je pomembno, da poskrbimo tudi za naše splošno dobro počutje in zadostno količino sprostitve, še posebej, če smo redno izpostavljeni stresu.
Picture

Izogibajte se spodbujevalnih odvajal

​Spodbujevalna odvajala, kot so svečke, tablete,  odvajalni čaji in izvlečki Sene so namenjeni samo kratkotrajni uporabi. Če te izdelke uporabljate dalj časa, se črevo poleni, kar pomeni, da brez uporabe teh odvajal ne morete več normalno odvajati. Povzročajo tudi zelo neprijetne krče in bolečine v trebuhu. Uporabite jih le v nujnih primerih, najbolje po priporočilu zdravnika.

Ponovno vzpostavite ravnovesje v črevesju z laktulozo

​Pogosto tudi s spremembami življenjskega sloga ne uspemo popolnoma rešiti težav. Najboljša rešitev za vzpostavitev ravnovesja v črevesju je snov, imenovana laktuloza. Ime spominja na mlečni sladkor laktozo, tudi sicer laktulozo v zelo majhnih količinah najdemo v prekuhanem mleku. Kemijsko gre za sladkor, ki pa je neprebavljiv, zato pride v debelo črevo nespremenjen. Po principu osmoze povzroči prehod vode v črevo ter tako mehča blato in pospeši ter olajša praznjenje črevesja. Ne draži črevesa in ne povzroči krčev in bolečin. Deluje tudi blagodejno na črevesno mikrobioto (mikrofloro) in pomaga vzpostaviti ravnovesje v črevesju.

Odmerek 10 g laktuloze začne učinkovati po približno 8 urah, zato je najbolje, da ga zaužijete zvečer, pred spanjem. Tako lahko čez noč rešite težave z zaprtjem.

Picture
Prehransko dopolnilo Laxemon

Ali ste vedeli? 

Zaradi visoke učinkovitosti in varnosti laktuloze se je leta 2014 v Sloveniji 82,79% zdravnikov odločilo za reševanje zaprtja z uporabo laktuloze. (vir: NIJZ)

Največja prednost laktuloze je, da deluje preko naravnih mehanizmov in ne poleni črevesa, zato laktulozo lahko za vzdrževanje normalne prebave uporabljate vsak dan, neomejeno dolgo časa.

​Laktulozo zaradi velike varnosti lahko uporabljajo tudi otroci, nosečnice in doječe matere ter diabetiki, saj nima vpliva na krvni sladkor.

Odslej lahko v lekarnah, Sanolaborju in drogerijah DM najdemo Laxemon, prehransko dopolnilo, ki edino v Sloveniji vsebuje laktulozo v granulah. Dodan je tudi magnezij, ki prispeva k ravnotežju elektrolitov. Pakiran je v priročne vrečke in je tako praktičen za zaužitje tako doma kot na poti. ​

Akcija za bralce Zdravo.si -20% popusta

Izkoristite spletno akcijo -20% popusta za naročila do 7.11.2016. Za koriščenje popusta vpišite kodo ZDRAVO v polje Koda ugodnosti.
Laxemon

Sponzorirana vsebina