Vse to je lahko razlog za otrdele sklepe

Preverili smo, kaj vse lahko privede do otrdelih in bolečih sklepov. Navajajo več možnih vzrokov – od poškodb in avtoimunskih bolezni pa do povsem vsakdanjih, kot so staranje in vpliv vremena. Za natančno diagnozo boste morali obiskati zdravnika, v nadaljevanju pa si oglejte, kaj morda povzroča vaše težave.

Bolečine v sklepih

Jutranje vstajanje

Ko spite oziroma več ur mirujete, tekočina, ki »podmazuje« vaše sklepe, ne more opraviti svojega dela. Zato se lahko zgodi, da gredo prvi gibi po spanju »na trdo«. Za izboljšanje stanja se poskusite več gibati čez dan.

Osteoartritis

Sklep je mesto, kjer se srečata dve kosti. Vsaka od njiju je na tem delu prekrita s hrustancem, ki preprečuje, da bi se kosti drgnili med seboj. Toda hrustanec se lahko z leti ali zaradi poškodb obrabi in kost začne drgniti ob drugo kost, zaradi česar se lahko pojavijo drobni okruški. Rezultat je otrdel, otečen, boleč sklep.

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je kronična, sistemska vnetna bolezen avtoimunske narave. Najpogosteje prizadene sklepe na prstih in v zapestju. Brez ustreznega zdravljenja napreduje in povzroči nepopravljive okvare sklepov, ki lahko vodijo tudi v invalidnost. Najpogostejši znaki so bolečine v sklepih, otekli sklepi, slabša gibljivost sklepov, okorelost sklepov in pordela ter toplejša koža nad sklepom. V kasnejših fazah lahko pride tudi do deformacije sklepov.

Otrdeli sklepi

Psoriatični artritis

Pri ljudeh s psoriazo (luskavico) se lahko razvije psoriatični artritis, ki združuje kožno bolezen in vnetje sklepov. Pogost znak te bolezni so otečeni prsti in razbrazdani nohti, pa tudi otrdelost in utripajoča bolečina v sklepih dlani, prstov, stopal, v kolenih in tudi drugod. Bolečina se lahko pojavlja samo na eni strani telesa ali pa je prisotna simetrično na obeh straneh.

Vremenske spremembe

Ste že kdaj slišali starejše ljudi reči, da lahko v sklepih občutijo, kdaj se bo spremenilo vreme? Kljub temu da medicina še ne pozna pravega vzroka, se pri nekaterih ljudeh ob spremembah vremena dejansko okrepijo bolečine v sklepih. Do tega najpogosteje pride ob zniževanju zračnega tlaka pred nevihto ali dežjem.

Preobremenitev sklepa

Zaradi preobremenitve ali napačnega obremenjevanja sklepa se ta lahko sčasoma vname, kar povzroči močno bolečino. Pri tem gre lahko za burzitis oziroma vnetje burze – sluznika, ki se nahaja med mišico ali kito in sosednjim tkivom, ali tendinitis, akutno vnetje tetiv mišic.

otrdeli sklep

Fibromialgija

Je kronično bolezensko stanje, za katerega so značilni razpršena mišično-skeletna bolečina, utrujenost in občutljivost na dotik. Vzroki in potek še niso povsem razjasnjeni, prav tako zaenkrat še ni na voljo učinkovitega zdravila. Čeprav med drugim povzroča bolečine v sklepih, jih za razliko od artritisa ne poškoduje.

Ob bolečinah v sklepih obiščite zdravnika

Čeprav vsaka bolečina v sklepu še ne pomeni poškodbe ali kronične bolezni, je dobro, da ob njenem pojavu – še posebej, če kljub počitku vztraja več kot dva dni – obiščete zdravnika.

Zdravniško pomoč poiščite takoj, če se pojavi nenadno otekanje, če je prišlo do poškodbe ali deformacije sklepa, če sklepa ne morete uporabljati, ter v primeru zelo hude bolečine.

Viri: WebMD, Revma-info