Redno pitje zelo vročega čaja ali kave močno poveča tveganje za raka na požiralniku. Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 50.000 ljudi in je bila objavljena v publikaciji International Journal of Cancer, prepričljivo opozarja, da ne bi smeli piti prevročih pijač.
Pri ljudeh, ki na dan spijejo več kot 7 decilitrov napitkov, toplejših od 60°C, se tveganje za raka na požiralniku poveča za visokih 90 odstotkov.
“Veliko ljudi uživa v pitju čaja, kave ali drugih vročih napitkov. Toda naše ugotovitve kažejo, da lahko pitje zelo vročega čaja poveča tveganje za raka na požiralniku. Zato je pred pitjem priporočljivo počakati, da se vroči napitki malce ohladijo,” poudarja avtor raziskave Farhad Islami iz Ameriškega združenja za rak (American Cancer Society).
Povezava med uživanjem vročih pijač in povečanim tveganjem za raka na požiralniku je sicer znana že dalj časa, toda nobena dosedanja raziskava ni navajala konkretnih temperatur napitkov. Opredelitev, da se je bolje izogibati ‘zelo vročih napitkov’, kot so jo navajala dosedanja priporočila, je namreč zelo ohlapna in subjektivna.
O raku na požiralniku
V Sloveniji je rak na požiralniku razmeroma redek, po podatkih Onkološkega inštituta predstavlja manj kot odstotek vseh novo odkritih rakov pri bolnikih. Za rakom na požiralniku najpogosteje zbolijo moški po 50. in 60. letu. V svetovnem merilu so podatki nekoliko drugačni, saj je rak požiralnika 8. najpogostejši rak na svetu, ki letno ubije okrog 400.000 ljudi.
Poleg spola in starosti ter prej omenjenega uživanja zelo vročih pijač so dejavniki povečanega tveganja za nastanek raka požiralnika še neustrezna prehrana, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, prevelika telesna teža, gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB), motnja gibljivosti požiralnika ter nekatere dedne bolezni.
Najpogostejši znaki raka na požiralniku so motnje pri požiranju hrane. Sprva se kažejo predvsem pri požiranju trše hrane, kasneje pa tudi tekoče. Pri požiranju se pojavljajo bolečine, zaradi težjega prehranjevanja pa bolnik začne hujšati. Med spremljajočimi znaki so še hripavost, kašelj in povečane področne bezgavke. Možno je tudi bruhanje krvi in izkašljevanje krvi.
Zdravljenje raka požiralnika poteka kirurško z izrezovanjem rakastih tvorb, z obsevanjem, kemoterapijo ali s kombinacijo teh metod, kar je odvisno od stadija bolezni.
Žal ima bolezen običajno slabo prognozo. V primeru, ko rak iz požiralnika metastazira na bližnje bezgavke, le 5-15 odstotkov bolnikov preživi 5 let ali več. Zato je pomembno, da se rak požiralnika odkrije v njegovi začetni fazi, saj so obeti po kirurški odstranitvi rakavega tkiva v tem primeru bistveno boljši kot pri bolnikih z napredovalo obliko bolezni.
Le zmerno, pa bo vse v redu
Omenjene ugotovitve glede pitja zelo vroče pijače seveda ne pomenijo, da se je treba odpovedati užitku ob skodelici vročega čaja ali kave. Tako kot vedno je tudi tukaj ključna zmernost. Že zdrava pamet nam sporoča, da uživanje zelo vročih pijač ne more biti dobro za telo.
Vir: WebMD, Onkološki inštitut