Preveč sladkorja vpliva na vse to

Uživanje velikih količin sladkorja ni dobro za zdravje, kar sicer že vsi vemo. Problematična je zlasti hrana in pijača z dodanim sladkorjem, kot so slaščice, bonboni in sladke pijače. A tudi nekatera živila, ki sama po sebi niso sladka, lahko vsebujejo dodani sladkor. Sem sodijo na primer kečap, nekatere vrste kruha in nekatera močno predelana živila.

Sladkarije

A tudi, če se sicer izogibamo sladkarijam in sladkim pijačam, se lahko zgodi, da zaužijemo več sladkorja, kot bi si želeli, oziroma več, kot je zdravo. Še posebej, ker je lahko sladkor na deklaracijah »skrit« pod drugimi imeni, kot so koruzni sirup, nektar agave, fruktoza ali sukraloza.

Ne glede na to, kako se imenuje – sladkor je sladkor in lahko negativno vpliva na naše telo ter zdravje.

Vpliv sladkorja na možgane

Uživanje sladkorja spodbudi sproščanje dopamina v možganih, snovi, ki povzroča občutek ugodja in sreče. Tega se proizvajalci hrane dobro zavedajo, zato marsikdaj dodajo sladkor tudi v živila, v katerih tega sicer ne bi bilo treba. Njihov cilj je namreč, da bi uživanje določenega izdelka povezali z dobrim počutjem in ga zato uživali še več. Pri tem jim gre na roko tudi to, da možgani za doseganje enakega občutka ugodja sčasoma potrebujejo vedno več sladkorja.

Vpliv sladkorja na razpoloženje

Piškot ali bonbon, ki si ga privoščimo občasno, lahko z dvigom ravni sladkorja v krvi začasno ustvari občutek, da imamo več energije. Toda ko raven sladkorja upade, se lahko počutimo še slabše kot prej.

Pozor: nekatere raziskave tudi kažejo, da lahko pogosto poseganje po sladkarijah pri odraslih poveča tveganje za depresijo.

Vpliv sladkorja na zobe

Vpliv sladkorja na zobe

Nič novega, toda vseeno velja izpostaviti: sladkor povzroča zobno gnilobo. Bakterije, ki nažirajo zobe, se rade »prehranjujejo« s sladkorjem, ki ostane na zobeh po tem, ko si privoščimo sladek prigrizek ali bonbon.

Vpliv sladkorja na sklepe

Če vam težave povzročajo bolečine v sklepih, imate še dodaten razlog, da se odrečete sladkorju. Dokazano je namreč, da lahko uživanje velikih količin sladkorja dodatno poveča bolečine v sklepih, saj povzroča določene vnetne procese. Poleg tega so raziskave pokazale, da pri ljudeh, ki uživajo veliko sladkorja, obstaja povečano tveganje za revmatoidni artritis.

Vpliv sladkorja na kožo

Še en stranski učinek sladkorja je hitrejše staranje kože. Odvečni sladkor se namreč veže na proteine v krvnem obtoku in ustvarja škodljive molekule, ki poškodujejo kolagen in elastin ter tako vplivajo na postaran videz kože.

Vpliv sladkorja na jetra

Fruktoza lahko v velikih količinah poškoduje jetra, saj se v njih pretvori v maščobo in lahko povzroči (nealkoholno) maščobno jetrno bolezen, ta pa lahko sčasoma pripelje do vnetja ali odpovedi jeter.

Vpliv sladkorja na srce

Vpliv sladkorja na srce

Ko zaužijete preveč sladkorja, lahko dodaten insulin, ki ga telo sprosti, da bi nevtraliziralo sladkor, vpliva na žilni sistem. Stene žil se lahko vnamejo ter postanejo debelejše in manj prožne, kar povečuje obremenitev srca. Dolgoročno lahko to privede do bolezni srca in tudi infarkta.

Vpliv sladkorja na trebušno slinavko

Trebušna slinavka proizvaja insulin. Če uživamo preveč sladkorja, se začne telo neustrezno odzivati na insulin, zato ga začne trebušna slinavka proizvajati še več. Sčasoma se trebušna slinavka nato »utrudi« in ne zmore več proizvajati zadostne količine insulina, kar privede do dviga ravni sladkorja v krvi in sladkorne bolezni (diabetesa) tipa 2.

Vpliv sladkorja na ledvice

Pri ljudeh, ki zbolijo za diabetesom, lahko preveč sladkorja povzroči poškodbe ledvic – organa, ki ima pomembno vlogo pri prečiščevanju krvi. Ko raven sladkorja v krvi preseže kritično raven, začnejo levice odvečni sladkor odvajati v urin. Nezdravljeni diabetes lahko poškoduje ledvice, ki tako ne morejo več učinkovito prečiščevati krvi, v skrajnem primeru pa lahko pride tudi do odpovedi ledvic.

Vpliv sladkorja na težo

Vpliv sladkorja na telesno težo

Še ena posledica iz kategorije »nič novega«, a si zasluži mesto na seznamu. Raziskave kažejo, da so ljudje, ki uživajo sladkane pijače, občutno bolj izpostavljeni diabetesu. Hkrati pa odvečni kilogrami, ki se neizogibno naberejo, če uživamo preveč sladkorja, povečujejo tveganje za mnoge druge bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja.

Vpliv sladkorja na spolnost

Pri moških lahko uživanje sladkorja povzroči težave z erekcijo. Sladkor namreč vpliva na cirkulatorni sistem, ki uravnava pretok krvi po telesu, njegovo neustrezno delovanje pa lahko vodi v težave z doseganjem in vzdrževanjem erekcije.

Vir: WebMD