Volkswagnovi dizli ubijejo 5000 Evropejcev letno

Raziskovalci iz Norveške, Avstrije in Švedske ocenjujejo, da Volkswagnovi dizli, ki zaradi goljufanja s programsko opremo v zrak izpuščajo več dušikovih oksidov, kot je dovoljeno, vsako leto v Evropi povzročijo prezgodnjo smrt 5000 ljudi.

V članku, objavljenem v publikaciji Environmental Research Letters, navajajo, da v Evropi letno zaradi izpustov dizelskih vozil skupno prezgodaj umre približno 10.000 ljudi. Za polovico teh smrti naj bi bil po ocenah raziskovalcev odgovoren Volkswagen, katerega dizelski motorji iz družine EA189 v zrak izpuščajo več ogljikovih oksidov, kot je dovoljeno.

Goljufiv in zdravju škodljiv VW-jev dizel

Spomnimo: Škandal z Volkswagnovimi dizli se je začel, ko so v Združenih državah Amerike ugotovili, da Volkswagnovi avtomobili z dizelskimi motorji v realnih okoliščinah v zrak spuščajo bistveno več dušikovih oksidov (NOx) kot med testiranjem. Izkazalo se je, da imajo vgrajeno programsko opremo, ki zazna, kdaj je avtomobil na testiranju, in prilagodi delovanje motorja tako, da med testom v zrak izpušča dovoljeno količino NOx. S tem so pri Volkswagnu na goljufiv način dosegli nižjo porabo njihovih vozil ter se izognili stroškom, povezanim z vgradnjo dražjih rešitev za čiščenje izpušnih plinov.

Še naprej bodo ubijali nedolžne – tudi Slovence

Raziskovalci opozarjajo, da se število prezgodnjih smrti zaradi goljufivih Volkswagnovih dizlov najbrž ne bo zmanjšalo, dokler ne bodo avtomobili s spornimi dizelskimi motorji umaknjeni s cest ali nadgrajeni tako, da ne bodo več v zrak izpuščali prekomernih količin dušikovih oksidov.Države, kjer Volkswagnovi dizli povzročajo največ škode, so Italija, Nemčija in Francija, pojasnjujejo raziskovalci. Razlog za to je veliko število prebivalcev in velik delež dizelskih vozil. Glede na objavljen zemljevid, ki prikazuje količino dušikovega dioksida v zraku, je obremenjenost zraka z NO2 prisotna tudi v pretežnem delu Slovenije.

Picture
Vir: BoingBoing.net

V celotni Evropi je trenutno na cestah več kot 100 milijonov dizelskih vozil, kar je dvakrat več kot v vseh ostalih državah sveta skupaj.

Piše: A.M.,

vir: BoingBoing.net

Komentirajte!

Vozite dizla?
Ali zaradi afere z Volkswagnovimi dizli razmišljate, da bi vaš naslednji avto imel bencinski motor?