VIDEO: Kako zdravo shujšati

Debelost je v Združenih državah Amerike, pa tudi drugod v razvitem svetu, v porastu. Gre za resno zdravstveno težavo in ne le vprašanje privlačnega videza. Debelost je namreč povezana z diabetesom tipa 2, visokim krvnim tlakom, artritisom in rakom. Zaradi debelosti samo v ZDA vsako leto umre skoraj 400.000 ljudi.

Picture

Kdaj je posameznik predebel? Kateri indeks telesne mase (ITM) je še zdrav, od kod naprej pa govorimo o debelosti, ki vpliva na človekovo zdravstveno stanje? Poglejte si v videu na desni.

Za večino debelosti je kriva kombinacija prevelikega vnosa hrane in premalo gibanja. Vlogo ima tudi genetika, a prva dva navedena dejavnika sta najpomembnejša. To je dobra novica, kajti pomeni, da na debelost lahko vplivamo. Več v videu!

Manj kot 20 % shujševalnih programov je uspešnih na dolgi rok. Kajti telesno težo je z dieto razmeroma enostavno izgubiti, težje pa je ustrezno telesno težo nato vzdrževati.

Dr. Nandi v drugem videu gosti Nikki Fayne-Jacobs, ki predstavi zdravo hujšanje. Spregovori o tem, kako pripraviti načrt za hujšanje ter kako ohraniti motivacijo in vztrajati. Razbije pa tudi mit o tem, da je za hujšanje potrebno čim bolj omejiti uživanje ogljikovih hidratov.

Oddajo z dr. Nandijem si lahko ogledate vsak četrtek in petek ob 18:25 na Dr.Fit!

 TV program Dr. Fit

Komentirajte!