VIDEO: Dr. Nandi o okužbi z bakterijo Clostridium Difficile

Clostridium Difficile, ki jo označujejo tudi z z okrajšavama C. Difficile in C. Diff, je bakterija, ki lahko okuži črevesje in povzroči diarejo. Okužba najpogosteje prizadene ljudi, ki so se pred kratkim zdravili z antibiotiki. Ogroža pa tudi ostale, saj se enostavno prenaša na ljudi, s katerimi je okuženi v stiku.

Picture

Okužba z bakterijo Clostridium Difficile je neprijetna in lahko v nekaterih primerih povzroči resne črevesne težave. V večini primerov jo zdravimo doma z antibiotiki, v redkih primerih, ko pride do zapletov, pa je potrebno bolnišnično zdravljenje.

Najpogostejši simptomi okužbe s C. Difficile so:

  • vodena diareja, v kateri je lahko prisotna kri,
  • boleči trebušni krči,
  • slabo počutje,
  • znaki dehidracije, kot so suha usta, glavoboli in redkejše uriniranje,
  • visoka telesna temperatura (nad 38°C),
  • izguba apetita in telesne teže.

Več o tem v kratkem videu na desni, celotne oddaje z dr. Nandijem pa si lahko ogledate vsak četrtek in petek ob 18:25 na ​Dr.Fit!

Pomembno: Če imate po terapiji z antibiotiki ponavljajočo se diarejo, bolečine v trebuhu, visoko telesno temperaturo ter urinirate manj kot običajno, čim prej obiščite svojega zdravnika. Ne samo zaradi sebe, kajti če ste okuženi s C. Difficile, ogrožate tudi ljudi, ki prihajajo z vami v stik.

Diareja je sicer običajen stranski učinek antibiotikov, zato sam pojav diareje še ne pomeni, da ste se okužili s C. Difficile. Prisotni morajo biti tudi drugi simptomi.