V operacijski dvorani ali z zdravim življenjskim slogom?

Picture
Uroš Šinigoj je doktor medicine in piše članke za vasesrce.si. Je avtor slovenske uspešnice Rdeča nit zdravja.
Ena prvih operacij, pri kateri sem sodeloval (voluntiral) je bila zamenjava kolenskega sklepa. Ko se sklep iz različnih razlogov obrabi, ortopedi zamenjajo kolenski sklep z umetnim. Na tak način se pacientu močno izboljša kvaliteta življenja. Operacije so bolj blizu čudežem kot vsi ostali pristopi v medicini.​

 

Oseba vstopi v operacijsko dvorano in ne more hoditi, po nekaj tednih, mesecih normalno hodi. Oseba s srčnim popuščanjem vstopi v operacijsko dvorano na robu življenja (odpoved srca), po transplantaciji dobi novo priložnost za življenje. Kirurško delo ima nek poseben čar, ki ga redko kdo doživi.

Vseeno, vsi ortopedi so mi takrat povedali, da v prihodnosti ne bo mogoče zadostiti potrebam ljudi glede operacij kolena. Saj je glavni vzrok okvare kolenskega sklepa življenjski slog. Najpomembnejši dejavnik je povečana telesna teža.

Picture

Ortopedi so mi takrat povedali, da se za vsak kilogram telesne teže, ki ga pridobimo, pritisk čez posamezno koleno poveča za 2 – 3 kilograme. To pomeni, da je vsak od 10.000 korakov, ki ga naredite v dnevu, za koleno toliko bolj obremenjujoč in na dolgi rok pripelje do artroze.

Če spremljate moje pisanje na dolholesterol.si, potem veste, kaj osebno mislim, da je bolje imeti kak kilogram preveč kot premalo. To je zaradi današnje kulture, ki uči, da je nizka telesna teža zdrava in dobra. To je narobe.

Idealen indeks telesne mase je med 20 in 25 (1) in najverjetneje med 22 in 25. Pod 20 je prenizek indeks telesne mase za dolgoživost (trenutno še vedno učimo, da je normalen indeks med 18,5 in 25) (1). Vendar previsoka telesna teža obremeni vaša kolena.

Prejšnji teden je izšla nova velika študija, ki je pokazala, da je zamenjava kolenskega sklepa dolgoročno uspešna le pri ljudeh, ki imajo zelo napredovano okvaro sklepov (2). Uspešna pomeni, da je kvaliteta življenja pacienta po operaciji boljša.

Če ima oseba zmerne težave, je uspešnost precej bolj vprašljiva. Ta raziskava je pokazala, da je zamenjava kolena podobna kot pri operaciji discus hernije v hrbtu. Operacijo se naredi le, ko je to nujno potrebno.

Najboljše zdravilo za eno in drugo je zdrav življenjski slog. Življenjski slog je še vedno tista rešitev, ki je za prihodnost medicine daleč najboljša. Vaše zdravje morate vzeti v svoje roke.

V prihodnosti bo medicina oblikovana okoli življenjskega sloga. Podpirala bo vaše zdravje, se osredotočila na zdravje in ne na bolezen.

Bolezni je veliko. Za vsak organski sistem v telesu obstaja nešteto vrst bolezni. Če se osredotočite na zdrav življenjski slog, boste zaščitili vse.

Zdravje, ne bolezni in zdravila. Živimo v svetu hitrih rešitev in pomembno je, da hodite po poti, ki na dolgi rok vodi k zdravju.

Ravno sem končal program Luč zdravja (v 3 mesecih smo dobili 150 udeležencev programa). Če želite vzeti zdravje v svoje roke, se mi pridružite.

Ljubite s srcem in bodite zdravi,

Piše: Uroš Šinigoj, dr. med.

Viri in literatura:
(1) Gonzalez. Body-Mass Index and Mortality among 1.46 Million White Adults. N Engl J Med 2010; 363:2211-2219
(2) Ferket B. et al. Impact of total knee replacement practice: cost effectiveness analysis of data from the Osteoarthritis Initiative. BMJ 2017;356:j1131.

Komentirajte!
Imate vprašanje?
Zapišite ga v komentarju in Uroš Šinigoj vam bo poskusil odgovoriti.