Ustavite prehlad takoj na začetku

Prejšnji dan ste se še počutili v redu, zdaj pa vas praska v grlu, se vam solzijo oči, teče vam iz nosa in počutite se, kot bi neznano kam odtekel še zadnji atom energije. Dobrodošli, prehlad je tu. Toda ne vrzite puške v koruzo. Še vedno obstaja možnost, da se izmažete. V nadaljevanju preberite, kako.

Picture

1. Počitek in ustavitev stresa

Pozabite na načrte, ki ste jih imeli. Odpovejte sestanke. Udobno se oblecite in si takoj privoščite počitek. S tem boste svojemu imunskemu sistemu dali možnost, da vse moči usmeri v boj proti prehladnim virusom.

Pomembno je tudi, da se sprostite. Pozabite na vse obveznosti, roke in nedokončane projekte. Odmislite negativna čustva in se spomnite kakih lepih trenutkov. Zavrtite si pomirjujočo glasbo, ki jo imate radi. Pomembno je namreč, da ustavite stres, saj je prav stres eden največjih sovražnikov imunskega sistema. Bolj kot ste pod stresom, šibkejši je vaš imunski sistem. Kajti stres povečuje raven kortizola, ki slabi delovanje imunskega sistema.

2. Pijte dovolj tekočine

Uživanje tekočine pomaga razredčiti sluz, ki se nabira v nosu, sinusih, grlu. Tako jo boste lažje spravili ven in se hitreje znebili občutka zamašenih dihalnih poti. In ne samo to. Zadostna količina tekočine vam bo pomagala preprečiti glavobol in na splošno izboljšala počutje.

Pitje dovolj tekočine je še posebej pomembno, če imate povišano telesno temperaturo, saj v tem primeru z znojenjem izgubljate tekočino iz telesa.

  • Priporočamo: čaj, vodo, lahke sadne sokove.
  • Odsvetujemo: alkoholne pijače, sladke in gazirane pijače, energijske napitke.

3. Topel čaj, med in zdravila

Upoštevajte nasvet babic in si pripravite topel (zeliščni) čaj z medom. Topli napitki namreč pomagajo redčiti gosto sluz, medtem ko med pomaga ublažiti bolečino v grlu in zaustaviti kašelj.

Pomagajte si tudi s prehranskimi dodatki in zdravili, ki so na voljo brez recepta. Kupite si vitamin C v tabletah, ki bo dal pospešek vašemu imunskemu sistemu. Pri bolečem grlu pomagajo žajbljevi in mentolovi bonboni, medtem ko je za zamašen nos in sinuse dobro čim prej začeti s kapljicami ali pršilom za nos.

Prehlad je igra s časom

Če odreagirate ob prvih znakih prehlada, obstajajo dobre možnosti, da ga premagate, še preden se razvije v vsej svoji moči in vas za teden dni položi v posteljo. Zato je pomembno, da znate dobro prisluhniti svojemu telesu in prepoznati prve signale, ki opozarjajo na bližajoči se prehlad. Včasih je to lahko že glavobol, nenavadno ščemenje v nosu ali rahlo pekoč občutek v žrelu.

Sicer pa tudi če vam tokrat ne uspe, boste naslednjič vedeli, kateri so tisti znaki, ki najavljajo prehlad. In če vas vendarle položi v posteljo, ne prehitevajte. Pozdravite se do konca, saj bo tako skupni čas okrevanja krajši in boste hitreje spet pri močeh za vsakodnevne obveznosti.

Za konec še apel: Če ste prehlajeni ali če se slabo počutite, ostanite doma. S tem, ko greste v službo in na javne kraje, širite viruse tudi na ostale. To ni samo nespoštljivo, ampak tudi nevarno. Med nami so tudi ljudje z oslabljenim imunskim sistemom in kroničnimi boleznimi, za katere lahko že navaden prehlad pomeni resen zdravstveni zaplet.

 Piše: A.M.

Komentirajte!
Kakšen je vaš recept za boj s prehladom?