Težave pri raziskovanju zdrave prehrane

Uroš Šinigoj, dr. med. Avtor uspešnice Rdeča nit zdravja www.vasesrce.si Več člankov Uroša Šinigoja:Raziskava, ki je šokirala zdravnikeResnica o holesteroluResnica o nasičenih maščobah

Pogovarjal sem se s strokovnjakom, ki mi je pojasnil, da se danes praktično zelo težko dobi dovoljenja za raziskavo novih zdravil. Se pravi na nek način farmacevtska industrija potem išče načine, kako spreminjati ista zdravila. Nesmisel. Mogoče se ne strinjate, ampak po mojem bi farmacevtska industrija morala biti najbolj inovativna industrija. Namesto tega imamo zdravila, ki so koristna, na primer antibiotiki, ki so bili odkriti pred 50 leti.Vsako leto imamo nov Iphone, a uporabljamo 50 let stare antibiotike. Veliko zdravnikov pravi tudi, da so statini precej povprečno zdravilo, ki se ga predpiše preveč.Ampak pomembno je, da se osredotočite na to, kaj vi lahko naredite za svoje zdravje. Naj znanost v ozadju opravi svoje delo. Kakorkoli. Zadnjič sem pisal o nasičenih maščobah in potrebi po novem pogledu na zdravje. Začeti moramo gledati na zdravje kot na kombinacijo zdravja in nezdravja. Vam razložim.

Prehranska znanost je zelo težavna znanost. Če želite raziskovati učinek ogljikovih hidratov na vaše zdravje … ogljikovih hidratov ne morete izolirati. Ne morete vzeti ogljikovih hidratov iz hrane in s tem hraniti človeka 1 mesec! … ob tem pa ta oseba ne prejema nobenih beljakovin in nobenih maščob.

Picture

Zdravila je veliko lažje raziskovati. Eni skupini date zdravilno učinkovino in eni skupini date placebo (placebo zato, da se izniči “nerazložljive – psihološke” učinke tablet na zdravje). Po določenem času primerjate rezultate pri skupini, ki je prejemala zdravilo, z rezultati pri skupini, ki je prejemala placebo.Pri raziskovanju zdrave prehrane, če iz nje izločite hrano z ogljikovimi hidrati, jo morate nadomestiti z nečim. Z beljakovinami, z maščobami itd.

V prihodnosti bo treba odkriti, kako na bolj enostaven način raziskovati učinke življenjskega sloga na zdravje (Ker je življenjski slog prihodnost v medicini, predvsem pri kroničnih boleznih.).Torej. Ker je prehranska znanost težavna, je dajanje prehranskih nasvetov težavno. Zato je pomembno, da uživate zmerno in uravnoteženo prehrano in ste redno fizično aktivni. Eden od redkih prehranskih nasvetov, ki je dokazan s številnimi študijami, je ta, da uživate vsaj 5 kosov sadja ali zelenjave na dan (1; 2).

Kako pa je glede zdravja/nezdravja? Normalno je, da včasih uživate hrano, ki ni zdrava, vendar je za zdravje pomembno, da uživate tudi čim več zdravih skupin živil. Še bolj pomembno je, da se izogibate najbolj nezdravim skupinam živil. Prva skupina so transmaščobe. In druga skupina so rafinirani sladkorji, sladkane pijače.Za zdravje je pomembna tudi vztrajnost in ljubezen.

Ne se predati.Ljubite s srcem in bodite zdravi,Uroš

Piše: Uroš Šinigoj, dr. med.

Viri in literatura:
(1) Liu S et al. “Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease: the Women’s Health Study”. Am J Clin Nutr 2000;72(4):922-928.
(2) Hartley L, Igbinedion E, Thorogood M, Clarke A, Stranges S, Hooper L, Rees K. Increased consumption of fruit and vegetables for the primary prevention of cardiovascular diseases (Protocol). Cochrane Database of Systematic Reviews 2012;5(CD009874).

Komentirajte!
Imate vprašanje za Uroša Šinigoja, dr. med.?
Zapišite ga v komentarju in poskusil vam bo odgovoriti.