Testenine ne redijo, celo koristne so!

Testenin se drži slab sloves živila z veliko ogljikovimi hidrati, ki so krivi za nabiranje odvečnih kilogramov. A nova raziskava, objavljena v julijski številki revije Nutrition and Diabetes, kaže, da testenine – še posebej špageti – lahko pomagajo izgubiti odvečno težo.

Raziskovalci, ki so analizirali prehranjevalne navade in telesno težo več tisoč Italijanov, so prišli do zaključka, da je zmerno uživanje testenin koristno. Ljudje, ki jih uživajo, imajo manjšo možnost, da se bodo močno zredili v predelu trebuha.

»Podatki kažejo, da zmerno uživanje testenin prispeva k zdravemu indeksu telesne mase, manjšemu obsegu pasu in boljšemu razmerju med pasom in boki,« je izsledke strnil vodja raziskave George Pounis. »Videli smo, da uživanje testenin, v nasprotju s prepričanjem mnogih, ni povezano s povečano telesno težo. Raje celo nasprotno,« je še dodal.

Kot kaže, se torej testeninam godi krivica. Če jih kombiniramo z mediteranskim načinom prehranjevanja, ki vključuje predvsem zelenjavo, sadje, žitarice, ribe, perutnino in olivno olje, je lahko njihovo uživanje v zmernih količinah celo koristno. Niti ob hujšanju se jim torej ni treba odpovedati.

Žal pa raziskovalci niso odgovorili, kako količinsko opredeliti zmerno uživanje. Na drugi strani namreč priznavajo, da obstaja povezava med debelostjo in uživanjem prevelikih količin testenin.

Kakorkoli. Dobra novica za ljubitelje testenin, še posebej špagetov, pripravljenih po slastnih italijanskih receptih, je, da se z njihovim zmernim uživanjem ne bodo zredili. Ali kot je poudaril raziskovalec Licia Iacoviello: »Raziskava sporoča, da je mediteranska dieta, vključno s testeninami, ob zmernih količinah koristna za vaše zdravje

Piše: A.M.,
vir: Nutrition and Diabetes
Komentirajte!
Imate radi testenine?
Katere so vaše najljubše?