Tako se zaščitite pred gripo

Praskanje in ščemenje v grlu. Otečeno žrelo. Izcedek iz nosa. Povišana telesna temperatura. Bolečine v sklepih. Gripa je tu. Pripravili smo 7 nasvetov, s katerimi se lahko sami zaščitite pred to zimsko nadlogo.

Picture

1. Zmanjšajte stres

Stres dokazano slabi imunski sistem, ki ima v zimskem času že tako več dela zaradi velikih temperaturnih sprememb, suhega zraka in zadrževanja v prostorih. Zato poskusite čim bolj obvladovati stresne situacije tako, da ne bodo dodatno izčrpavale vašega telesa. Ne gre vse po načrtih? Nič zato. Ste preobremenjeni z delom? Izprezite, delo lahko počaka, vaše zdravje pa ne. Ste naveličani vsega? Odpravite se na sonce in svež zrak, saj ta pozitivno vpliva na vaše počutje.

2. Izogibajte se množicam

Več ljudi, več možnosti, da je med njimi nekdo, ki v sebi že nosi virus gripe. Zato se kaže v času, ko pristojni razglasijo epidemijo gripe, izogibati mestom, kjer se zadržuje veliko ljudi. Nakupovalna središča, kinodvorane, gledališča, gostinski lokali … vse to so mesta, ki bi se jim bilo v času epidemije gripe dobro izogibati. Vselej seveda ne gre, a zakaj se ne bi s prijateljem ali prijateljico raje odpravili na sprehod v naravo kot v kino ali bar?

3. Skrbite za higieno​

Ko je na pohodu gripa, je še bolj kot običajno pomembno skrbeti za higieno rok. Virusi gripe se namreč prenašajo s kužnimi kapljicami, ki nastanejo pri govorjenju, kihanju in kašljanju, v prostoru pa ostanejo tudi več ur. Okužite se lahko že, če se dotaknete mesta, kjer so se zadrževali oboleli, nato pa se s prstom dotaknete svojega obraza.

Da bi zmanjšali možnosti okužbe na ta način, si večkrat dnevno temeljito umijte roke, predvsem pa vedno, kadar pridete domov. Če se veliko zadržujete v javnih prostorih, je smiselno nositi s seboj razkužilne robčke, da si lahko tudi zunaj razkužite roke.

4. Varnostna razdalja

Ne samo v prometu, tudi med ljudmi je v času prehladnih obolenj in gripe pametno ohraniti varnostno razdaljo. Strokovnjaki svetujejo, naj ta znaša vsaj en meter, saj se na tej razdalji že znatno zmanjša možnost za kapljično prenašanje okužb.

5. Pijte dovolj tekočine

Pomemben način za obrambo pred virusi prehlada in gripe je uživanje veliko tekočine. Vnos tekočine v vaše telo je pomemben vsak dan, tudi če niste telesno aktivni. Pijete lahko čaje ali sadne sokove, predvsem pa ne zanemarite vode, ki je najcenejša in vedno dostopna. Odrasel človek naj bi na dan zaužil približno 2 litra tekočine.

6. Prehrana

Imunski sistem lahko okrepite z ustrezno prehrano. Uživajte čim več sadja in zelenjave ter čim bolj raznoliko hrano. Poleg tega je priporočljivo uživati tudi česen, saj vsebuje preko 200 biološko aktivnih snovi. Banane vsebujejo vitamin B6, ki pomaga telesu v boju proti okužbam, kajenski poper pa vsebuje kapsaicin, ki skrbi za čiščenje dihalnih poti. Priporočljivo je tudi uživati sladki krompir, ki vsebuje vitamin A, citruse (vitamin C) ter polnozrnate žitarice, ki so bogate s cinkom, pomembnim elementom za ohranjanje in krepitev imunskega sistema.

7. Cepljenje

Za letošnjo epidemijo gripe ste s cepljenjem najbrž že prepozni, velja pa si zapomniti, da je cepljenje najučinkovitejša zaščita pred gripo. Zato poskrbite, da boste naslednje leto epidemijo gripe pričakali cepljeni. Najbolje je, če se cepite že v začetku decembra, saj se ob koncu leta ponavadi že začnejo pojavljati prve okužbe.
Piše: A.M.
Komentirajte!
Kako se pa vi zaščitite pred gripo?