Tako pomembno je odpuščanje

ekipa 24alife
12 navad zelo zdravih ljudi

 

Velika večina ljudi je že bila prizadeta zaradi dejanj, vedenja ali besed drugih. Lahko se je kaj takega zgodilo že leta nazaj ali pa smo razočaranje doživeli pred kratkim in je bolečina še zelo sveža. Nekateri izmed nas so doživeli veliko trpljenja in razočaranj, ki so pustila trajni občutek jeze in zamer.

Zamera in jeza po navadi bolita bolj kot pa bistvo naše jeze. Jeza in držanje zamere lahko vodi v tesnobo, depresijo, motnje spanja, povišan krvni tlak, motnjo srčnega utripa in povečano verjetnost za srčni napad. Kaj storite glede bolečine v življenju, zelo pomembno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje. Odpuščanje je eden izmed načinov zmanjšanja bolečine v življenju.

Odpustiti ne pomeni, da opravičujete, iščete izgovore ali zanikate krivico, ki vam je bila storjena, ampak gre za odločitev, da kljub priznanju, da ste bili prizadeti, jezo in zamero pustite za seboj. To je odločitev, ki je pomembna za vas, ne za tistega, ki mu odpuščate. 

VIDEO: Zakaj je pomembno odpuščanje

Video je v angleškem jeziku. S klikom na CC vklopite slo. podnapise.

Tisti, ki jim odpuščate, si navadno ne zaslužijo vaše prijaznosti, ampak vi si jo. Raziskave so pokazale, da ima prostovoljno odrekanje občutkom grenkobe in izvajanje odpuščanja pozitiven vpliv na naše zdravje, vključno z izboljšanim krvnim tlakom, manjšim stresom, boljšimi medosebnimi odnosi itd.

Odpuščanje je proces

Odpuščanje je nežen proces, ko za seboj pustimo zamere in grenkobo ali zmanjšamo jezo in motivacijo za maščevanje. Odpuščanje ni lahko in zanj potrebujemo čas. Kratkotrajna jeza do človeka, ki vas je prizadel, je v začetni fazi primerna in velikokrat tudi potrebna. Vendar pa ob nenehnem podoživljanju bolečine trpita počutje in zdravje. Tudi po odpuščanju se zgodi, da v mislih podoživimo bolečino ali pa nas kaj spomni na dogodke, ki so nas prizadeli, zato v procesu odpuščanja sočustvujte tudi s sabo in bodite potrpežljivi ter prizanesljivi.

Da bi pričeli proces odpuščanja, morate:​

  • Najprej osredotočenje preusmeriti nase in pomisliti, kaj lahko odpuščanje naredi za vas, kako lahko zaceli vaše rane, konča bolečino in razoroži osebo, ki vas je prizadela.
  • Razmisliti, kako je dogodek, ki vas je prizadel, vplival na vaše počutje in kako je to dalje vplivalo na vaše življenje, zdravje in dobro počutje. Poskusite razumeti dejanja drugih in razmislite, kaj se lahko od dane situacije naučite. Ljudje smo zmotljivi in imamo napake, najpogosteje pa prizadenemo ravno osebe, ki jih imamo najraje.
  • Aktivno odpustiti. Ko ste pripravljeni, da boste odpustili osebi, ki vas je prizadela, to zavestno sprejmite in naredite na kakršenkoli način se vam zdi najbolj primerno. Lahko odpuščanje izrečete sami pri sebi potiho ali na glas, lahko pa to napišete v pismu ali izrečete osebno.
  • Zapomniti si, da odpustiti ne pomeni opravičiti. Lahko odpustite in ob tem ne opravičite dejanj osebe, ki vas je prizadela. Dopustiti, da morate v določenih primerih odpustiti tudi sami sebi, se sprejeti in imeti sočutje do samega sebe. Velikokrat se zgodi, da držimo zamero tudi do lastnih napak.
  • ​Vedeti, da odpuščanje ni ‘vse ali nič’ aktivnost in je zanjo potreben čas. Mogoče se boste za začetek odločili le nekoliko zmanjšati občutek jeze in sovraštva. Vsak korak šteje.

Ko je težko odpuščati

Za hujše travmatične dogodke za odpuščanje potrebujemo profesionalno pomoč.

Tudi ne odpustiti je v določenih okoliščinah primerno. Nikoli ne smete dovoliti, da se nadaljuje dejanje oziroma vedenje, ki lahko vpliva na vašo osebno varnost. Odpustiti nekomu, ki vam nenehno dela krivico, ni zdravo in lahko še poveča občutek stresa. V takih primerih poiščite pomoč strokovnjaka in se z njim pogovorite.

Odpustiti samemu sebi je pomembno ob manjših kršitvah, vendar pa prehitro odpustiti samemu sebi ob škodljivih in ponovljivih dejanjih lahko zmanjša možnost, da bi s tem vedenjem dokončno prenehali.

​CILJ: Zavezati se k procesu odpuščanja.NASVET: Odpuščanje je odločitev, ki je pomembna za vas, ne za tistega, ki mu odpuščate.​

Prenesite aplikacijo 24alife, ki vam bo pomagala osvojiti 12 navad zelo zdravih ljudi.
Med njimi je tudi spodbujanje k odpuščanju.

Komentirajte!