Stopnišča in hodniki v blokih – večje tveganje za okužbo, še posebej otrok

Hoja po hodniku ali stopnišču zgradbe kmalu za drugimi osebami lahko poveča tveganje za okužbo z novim koronavirusom, četudi upoštevamo ustrezno razdaljo.

hodnik

Znanstveniki so ugotovili, da okužena oseba, ki hodi po hodniku ali stopnišču, za seboj pušča drobne kapljice, ki nosijo virus. Te kapljice, ki nato nekaj časa lebdijo v zraku, predstavljajo še posebej veliko tveganje za otroke.

Ugotovili so, da se kapljice širijo na dva načina. Pri prvem nastane oblak kapljic, ki se giblje po zraku neodvisno od osebe, ki ga je ustvarila. Pri drugem načinu pa oblak kapljic ostane »povezan« z osebo in se giblje skupaj z njo – v prispodobi bi lahko dejali, da je videti kot rep drobnih kapljic, ki ga oseba vleče za seboj.

Koncentracija kapljic je večja pri oblaku, ki samostojno lebdi. »To lahko predstavlja velik izziv pri določanju varne razdalje v prostorih, kot so ozki hodniki, kjer lahko druga oseba vdihne kapljice z virusi tudi, če okužena oseba hodi daleč spredaj,« opozarjajo.

V obeh primerih je tveganje še večje pri otrocih, saj »oblaki« oziroma kapljice lebdijo v zraku na približno polovici višine odrasle osebe, kar je ravno v višini otroškega obraza.

Maske gor tudi na hodnikih in stopniščih

maska-hodnikZato je nadvse pomembno, da masko dosledno nosimo tudi na stopnišču in hodnikih stanovanjskih blokov.

Ker po zadnji spremembi odloka maske na prostem (če lahko vzdržujemo razdaljo 2 metrov do drugih) niso več obvezne, si jo ob prihodu v blok marsikdo pozabi nadeti. V primeru, da je takšna oseba okužena, je to lahko usodno za tistega, ki v blok vstopi kmalu za njo, še posebej pa za otroke, saj se – kot smo videli – oblak z virusi zadržuje na višini otroškega obraza. Ker nošenje mask za otroke ni obvezno, so ti še toliko bolj izpostavljeni.

Bodimo odgovorni in solidarni. Ko odhajamo od doma, si nadenimo masko že v stanovanju, ko prihajamo domov pa že pred vhodom v blok. Pri tem pazimo, da masko namestimo pravilno, in sicer tako, da v celoti pokriva usta in nos.

Vir raziskave: Publikacija Physics of Fluids, 15. december

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂