Ste še slišali za aktinično keratozo?

dr. Sandi Luft
Avtor članka: Sandi Luft, dr.med.spec. dermatologije, Derma Center Rogaška

Vas je že zmotil pogled na hrapave in luščeče se dele vaše kože? Razmislite, ali ste bili veliko na soncu. Zelo verjetno imate aktinične keratoze, ki so estetsko moteče, v določenih primerih se lahko razvijejo v eno od oblik kožnega raka.

Veliko kožnih bolezni nastane zaradi pretirane izpostavljenosti sončnim žarkom skozi leta. Povečanemu tveganju so zaradi manjše naravne zaščite kože izpostavljeni svetlopolti ljudje, pa tudi tisti, ki opravljajo delo na prostem, se ukvarjajo s športi ali načrtno lovijo sončne žarke. Ljudje večinoma poznajo le kožnega raka kot posledico prekomerne izpostavljenosti soncu, ne vedo pa, da je aktinična keratoza njegova predstopnja in je hkrati tudi najpogostejša bolezen kože.

Kako se razvija aktinična keratoza?

Soncu najbolj izpostavljeni deli kože so: obraz, lasišče, čelo, nos in uhlji. Aktinična keratoza se tukaj pojavi z očem nevidnimi spremembami, ki jih na koži lahko otipamo in spominjajo na površino papirja. Izjemno pogosto kožno spremembo sprva opazimo kot hrapavo kožo, na otip podobno papirju. Pojavljajo se na vseh soncu izpostavljenih delih telesa, kot so pleša, zgornji del uhljev, lic, ustnic, hrbtišč rok in podlahti, na hrbtu, tudi na golenih in nartih. Po nekaj letih se na površini pojavi rumenkasto-belkasta luska, ki se ne da popolnoma odluščiti. Nezdravljena se lahko spremeni v nevarno obliko kožnega raka – ploščato celični karcinom. To spremembo opazimo kot nenadno povečanje aktinične keratoze.

Kaj narediti, ko se pojavi aktinična keratoza?

V nadaljnjem poteku bolezni se koža zadebeli, spremembe so vidne kot rdeči madeži, kasneje pa kot hrapave in suhe kožne spremembe. Diagnoza zadebeljene aktinične keratoze ni posebej zahtevna, saj je dobro tipna in opazna. Postavi jo lahko osebni zdravnik, plastični kirurg, dermatologi pa ponavadi ne potrebujejo dodatnih preiskav. Kadar je še tanka, je težko postaviti diagnozo brez otipa in sposobnosti zaznavanja drugih znakov okvare kože zaradi sonca, je pa to za dermatologa vsakodnevno opravilo, ki ne predstavlja večjih težav.

 

 

Pred odstranitvijo aktinične keratoze in po njej.

Koga bolj prizadenejo aktinične keratoze?

Svetlopolti, svetlolase in svetlooke osebe, ki so imele v življenju mnogo sončnih opeklin, so veliko bolj nagnjene k nastanku aktiničnih keratoz kot osebe s temno poltjo. Aktinična keratoza se lahko razvije v življenjsko nevarni ploščatocelični kožni rak, zato je kožne spremembe dobro čim prej, po tem ko jih opazimo, pokazati zdravniku dermatologu.

Kako zdraviti aktinično keratozo?

Aktinična keratoza se odpravlja z zamrzovanjem s tekočim dušikom in kremami, ki vplivajo na lokalni imunski odgovor. Drugi način zdravljenja je uporaba fotodinamične terapije. Ta metoda s pomočjo rdeče vidne svetlobe snov aktivira, povzroči oksidacijo in uničenje okvarjene celice. Prednost te metode je velika učinkovitost, saj se lahko z enim posegom hkrati odpravi številne aktinične keratoze, dolgotrajne posledice, kot so brazgotine in svetle lise, pa so redke. Zdravljenje teh kožnih sprememb je uspešno le, če se pacient po odstranitvi zaveda nevarnosti sonca in doživljenjsko izvaja ukrepe za zaščito pred soncem.
Komentirajte!
Ste že kdaj slišali za izraz aktinična keratoza? Ali poskrbite za varno sončenje? Zaupajte nam vaše mnenje.