Sporočila telesa – kam se vam nabira maščoba? (2)

Picture
Minka Gantar – svetovalka za zdravo prehrano in osebno rast. S svetovanjem se ukvarja že več kot 20 let. Svoje znanje deli na spletni strani srecno-zivljenje.com. Je avtorica knjige ‘Ko imajo hormoni žur’

Pretekli mesec smo si ogledali, kaj telo sporoča z nabiranjem maščobe v predelu trebuha, zdaj pa razkrivamo še sporočila telesa, ki se izražajo prek močnih meč, maščobnih oblog na hrbtu, zamaščenih rok, zabuhlega obraza in jahalnih stegen.

Močna meča​

Če imate meča enako široka kot stegna, potem je to lahko posledica:

 • pomanjkanja počitka in nespečnosti,
 • pomanjkanja vitaminov skupine B,
 • preveč soli (Na) in premalo kalija.

Da bi bolje spali, se pred spanjem izogibajte sladkorju, slaščicam in kofeinu. Vitamin B dobite z uživanjem morske hrane, mesa, oreščkov, jogurta in jajc. Večerja naj bo torej sestavljena iz beljakovin in zelenjave. Telo bo tako lahko izdelalo spalni hormon, zato boste bolje spali in se preoblikovali, medtem ko spite.

Maščobne obloge na hrbtu

Ženskam se bolj pogosto zgodi, da se jim maščoba nabira na hrbtu in okoli podpazduh. Ta maščoba kaže na oteženo prebavljanje ogljikovih hidratov. Ogljikovi hidrati se prebavljajo najprej v ustih, nato pa šele v tankem črevesu.

Vprašanje: Če imate maščobo na hrbtu in pod pazduho – ali mogoče jeste zelo na hitro? Ali pogosto jeste spotoma, si za obrok ne vzamete časa in ker se vam vedno mudi, hrano goltate?

Vzemite si čas za obrok. Izklopite glasbo in telefone. Hrano prežvečite, da se bo lažje prebavila, črtajte bel kruh in testenine ter jih nadomestite s polnozrnatimi. Jejte več zelenjave in beljakovin.

Da boste spodbudili prebavo in presnovo hrane, potrebujete dobre probiotične bakterije ter presnovne vitamine in minerale: vitamin C, vitamine skupine B – predvsem vitamin B6 – in magnezij.

Za zmanjšanje maščobe na hrbtu je priporočljivo delati tudi vaje za roke in hrbet – dvigovanje uteži.

Picture

Zamaščene roke

​Nabiranje maščobnih oblog na nadlahteh kaže na zastajanje strupov v telesu, ki so posledica uživanja hrane in pijače iz plastične embalaže. Začnite z razstrupljanjem in se izogibajte pogrevanju jedi iz plastične embalaže. Razstrupljanje lahko pospešite z znojenjem in pitjem zeliščnih čajev iz kopriv, korenin regrata in zlate rozge, poleg pa uživajte kalcij in magnezij, ki pomagata pri tem, da strupi hitreje zapustijo telo.

Zabuhel obraz

​Če je vaš obraz okrogel, zabuhel in imate podbradek, odvečni kilogrami pa se vam takoj poznajo na obrazu, je lahko vzrok za to zadrževanje vode v telesu. Pogost vzrok nabiranja maščob na obrazu je tudi alkohol, saj dehidrira kožo. Zmanjšajte vnos alkoholnih pijač, pretok krvi na obrazu pa pospešite z blago krožno masažo – začnite pri nosu in masirajte navzven proti ušesom. Pri odvajanju vode iz telesa vam bodo v veliko pomoč zeliščni čaji iz bezga, peteršilja in koprive.
 • Jahalna stegna

  ​Možno je, da ste gensko nagnjeni k močnim stegnom. Z zdravstvenega vidika to ni problematična maščoba, ker ne obremenjuje srca in ožilja. Vendar pa je maščoba na stegnih skladišče strupov in kaže na slabo delovanje limfnega sistema. Tukaj si najlažje pomagate z rednim gibanjem. Peljite noge na sprehod – vsak dan! Poleg tega si lahko pomagate z zelišči:

  • kamilica,
  • kopriva,
  • zeleni čaj,
  • cambogia, ki spada med najboljše naravne zaviralce apetita in med najboljše naravne »fat burner-je« – garcinia cambogia poveča tvorbo toplote (termogeneza) ter s tem poveča porabo zaužitih kalorij in porabo že uskladiščene maščobe,
  • ginseng,
  • pekoča paprika.

  Minka Gantar, avtorica knjige ‘Ko imajo hormoni žur

  Picture

  Viri:

  • Mindell, E.: Vitaminska biblija za novo tisočletje; Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001.
  • James Duigan: Clean & Lean Diet: The Bestselling Book on Achieving Your Perfect Body
  • Ašič, S.: Pomoč iz domače lekarne; Mohorjeva družba, Celje, 1987
  • Krapež, M.: Neskončna utrujenost. V: revija Jana; Delo revije, Ljubljana, 22. 6. 2013
  • Gantar, M.: Ko imajo hormoni žur, Škofja Loka, 2015

  Imate mnenje ali vprašanje? ​Zapišite ga v komentarju.