Sporočila telesa – kam se vam nabira maščoba? (1)

Minka Gantar: svetovalka za zdravo prehrano in osebno rast. S svetovanjem se ukvarja že več kot 20 let. Svoje znanje deli na spletni strani srecno-zivljenje.com. Je avtorica knjige ‘Ko imajo hormoni žur’

Tudi če ste že shujšali nekaj kilogramov in imate še vedno »pivski trebuh«, to kaže na slabo presnovo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. To pa kaže na pomanjkanje vitaminov skupine B, predvsem vitamina B6 ter vitamina C in magnezija. To so presnovni vitamini in minerali, ki pripomorejo, da se hrana spremeni v energijo, ne pa v maščobne obloge. Če se želite znebiti maščobe na trebuhu, potrebujete tudi dobre maščobe omega 3.

Dobra novica je, da se maščob na trebuhu lahko znebite brez naporne telesne vadbe, saj intenzivna vadba poveča izločanje stresnega hormona. Priporočljive so aktivnosti, ki vas umirijo, kot so joga, pilates ali vrelec mladosti. Seveda je treba spremeniti tudi prehrano – bel kruh, testenine, sladkarije in alkohol hranijo napačne črevesne bakterije, zato porabo teh živil močno omejite ali najbolje črtajte iz svoje prehrane. Vaša prehrana naj bo sestavljena iz dobrih beljakovin (ribe, skuta, jajca), zelenjave in oreščkov.

Zunanja maščoba na trebuhu, ki povzroča, da malo težje zapnete pas in da so puloverji videti »baročno«, opozarja na to, da je maščoba naložena tudi v notranjosti telesa. Srce je obloženo z maščobo, jetra so zamaščena, prebavni organi so obloženi, pogosto je zvišan krvni tlak, zvišane so maščobe v krvi – trigliceridi, pogosto je znižana tudi vrednost dobrega holesterola – HDL holesterola. Vse te težave spadajo pod skupni imenovalec metabolični sindrom. Osebe z metaboličnim sindromom so nagnjene k aterosklerozi (zamašitev žil) s posledičnimi kardiovaskularnimi boleznimi (možganska in srčna kap, gangrena (odmrtje) spodnjih okončin ipd.). Metabolični sindrom sporoča, da zaradi pomanjkanja hranil ne presnavljate dobro maščob in ogljikovih hidratov. Edino, kar telo zmore, je, da hrano spremeni v maščobo, ne zmore pa je spremeniti v energijo.

Picture

​Kako veste, da imate slabo presnovo oziroma da se lahko pojavi metabolični sindrom? Preprosto – izmerite se! Obseg pasu naj bo vedno manjši od obsega čez boke in naj ne presega vrednosti 88 cm pri ženskah in 102 cm pri moških. Obseg pasu, ki presega 80 cm pri ženskah in 94 cm pri moških, že kaže na to, da je velika verjetnost pojava presnovnega sindroma.

Kortizol vso hrano spremeni v maščobne zaloge

Povišan kortizol poskrbi, da je telo v neprestani napetosti, vso hrano spremeni v rezerve sladkorja, kar vodi v pridobivanje maščobnih oblog in v nezmožnost hujšanja. Če ste v neprestanem stresu, kortizol povzroča pridobivanje maščob predvsem na predelu trebuha. Če je stresni hormon kortizol tudi zvečer previsok, se ne morete umiriti in predvsem ne morete zaspati. V spanju poteka obnova telesa, vi pa se prav zaradi pomanjkanja spanja ne morete obnavljati.

Se nadaljuje prihodnji mesec.Minka Gantar, avtorica knjige ‘Ko imajo hormoni žur

Picture

Viri:

  • Mindell, E.: Vitaminska biblija za novo tisočletje; Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001.
  • James Duigan: Clean & Lean Diet: The Bestselling Book on Achieving Your Perfect Body
  • Ašič, S.: Pomoč iz domače lekarne; Mohorjeva družba, Celje, 1987
  • Krapež, M.: Neskončna utrujenost. V: revija Jana; Delo revije, Ljubljana, 22. 6. 2013
  • Gantar, M.: Ko imajo hormoni žur, Škofja Loka, 2015
Imate mnenje ali vprašanje? ​Zapišite ga v komentarju.