Vaš sluh je v nevarnosti, če uporabljate slušalke

Več kot milijarda ljudi po vsem svetu je izpostavljena tveganju izgube sluha zaradi previsoke jakosti zvoka pri poslušanju glasbe in drugih vsebin prek slušalk.

slušalke

Zaradi močno razširjenega trenda uporabe (brezžičnih) slušalk so še posebej ogroženi mladi. Dalj časa trajajoča in ponavljajoča se izpostavljenost visoki jakosti zvoka »utrudi« in poškoduje drobne dlačice v notranjem ušesu, ki zvočne valove pretvarjajo v električne signale, ti se nato prek slušnega živca prenašajo v možgane.

Poslabšanje ali izguba sluha pa ni edina težava, ki lahko sledi izpostavljenosti nezdravi jakosti zvoka. Pogost je tudi pojav tinitusa oziroma piskanja ali šumenja v ušesih.

Kaj priporočajo strokovnjaki

Da bi se izognili poslabšanju ali izgubi sluha, naj bo glasnost poslušanja omejena na največ 85 decibelov, kar je približno toliko, kot znaša glasnost ob zelo prometni ulici ali glasnost električne kosilnice. Pomembno je namreč vedeti, da je vsaka dolgotrajnejša izpostavljenost zvokom nad 85 decibeli škodljiva za sluh.

Prav tako strokovnjaki priporočajo, naj ljudje ne uporabljajo slušalk več kot 40 ur na teden.

Pri uporabi pametnih telefonov, še zlasti v hrupnejšem okolju, kot na primer na ulici ali na javnem prevozu, pogosto pride do prekoračitve priporočenih vrednosti. V takšnih primerih lahko zvok iz slušalk doseže vse do 105 decibelov, kar je primerljivo z jakostjo zvoka bencinske motorne žage. Pri čemer je pri uporabi slednje zaradi nevarnosti za sluh predpisana uporaba ušesnih čepkov ali glušnikov.

Nevarni tudi koncerti in zabave

Tveganju so izpostavljeni tudi obiskovalci koncertov in zabav, kjer lahko glasnost v prvih vrstah doseže tudi do 130 decibelov. Udeležencem koncertov zato – še zlasti, če bodo v glasbi uživali v prvih vrstah – priporočajo uporabo ušesnih čepkov za zaščito pred hrupom ter odsvetujejo zadrževanje neposredno pred zvočniki.

Če je možno, uporabljajte slušalke s funkcijo zmanjševanja šumov iz okolice

Pri poslušanju glasbe in drugih zvočnih vsebin prek slušalk avdiologi priporočajo nakup in uporabo slušalk s funkcijo zmanjševanja šumov iz okolice (ang. noise cancelling headphones). S tem, ko slušalke aktivno znižajo šume in druge zvoke iz okolice, vam namreč ni treba povečati jakosti zvoka, da bi preglasili hrup iz okolja.

Nekateri mobilni telefoni ob nastavitvi visoke jakosti zvoka izpišejo opozorilo. Če se takšno opozorilo prikaže na zaslonu vašega telefona, ga ne ignorirajte, saj je dobronamerno in namenjeno zaščiti vašega sluha.

Ušesa so eno najpomembnejših čutil, čuvajte jih!

Vir: cnn Health

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂