Slovenija je s prepovedjo frackinga zaščitila otroke pred levkemijo

Fracking oziroma hidravlično lomljenje je postopek pridobivanja nafte in zemeljskega plina iz zemlje oziroma podzemnih plasti kamnin. Poteka tako, da se v zemljo globoko pod površjem pod visokim tlakom vbrizgava zmes vode, peska in kemikalij, ki sprosti nafto ali zemeljski plin, ujet v kamnini.

fracking

Takšen postopek pridobivanja fosilnih goriv ima več škodljivih učinkov na naravno okolje. Največja težava je poraba velikanskih količin sveže vode ter onesnaženje pitne vode z izjemno strupenimi kemikalijami.

Prav te kemikalije, ki prehajajo v podtalnico ter od tam v pitno vodo in nasploh v naravno okolje, povečujejo tveganje za zdravstvene težave ljudi s prizadetih območij. Dokazana je povezava med uporabo teh kemikalij in pojavnostjo raka, zdaj pa so znanstveniki ugotovili še, da otroci z območij, kjer se izvaja fracking, od 2 do 3-krat pogosteje zbolijo za levkemijo.

»Gre za veliko javnozdravstveno težavo,« opozarja Nicole C. Deziel, raziskovalka s priznane ameriške univerze Yale. Ob tem s kolegi ugotavlja, da je eden glavnih virov izpostavljenosti pitna voda, onesnažena z nevarnimi kemikalijami, ki se uporabljajo v postopku pridobivanja nafte in zemeljskega plina s hidravličnim lomljenjem.

Slovenija naposled prepovedala fracking

Britansko podjetje Ascent Resources je v Sloveniji želelo s frackingom pridobivati zemeljski plin v okolici Petišovcev v bližini Lendave. Po močnem nasprotovanju civilne družbe in strokovnjakov, ki so opozarjali na nevarnosti frackinga, je državni zbor aprila letos po več pozivih in predlogih vendarle uzakonil popolno prepoved frackinga v Sloveniji.

S tem je prebivalce skrajnega vzhoda Slovenije, kjer je pogostost nekaterih bolezni že sicer višja kot drugod, zaščitil pred nevarnimi kancerogenimi kemikalijami, ki med drugim – glede na rezultate ameriške raziskave – povzročajo od 2 do 3-krat večjo obolevnost za levkemijo med otroki.

Viri: news.yale.edu, rtvslo

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂