Slepota zaradi uporabe telefona v postelji

Uporaba pametnega mobilnika v postelji lahko privede do pojava, ki ga lahko opišemo kot začasno slepoto. Oftalmolog dr. Gordon Plant z londonske očesne klinike pojasnjuje, da takšen dogodek ni nevaren, vendar pa nekatere ljudi močno prestraši, zato se je odločil javno opozoriti nanj.

Do začasne slepote pride v primeru, ko oseba leži na boku in v temi uporablja mobilni telefon tako, da nanj gleda le z enim očesom. Ko takšna oseba nato vstane, lahko doživi podoben občutek, kot da bi oslepela na oko, s katerim je gledala v zaslon mobilnika ali tabličnega računalnika.

K sreči gre le za začasno stanje, ki traja največ 15 minut in ne pušča nobenih posledic.

Do pojava pride zaradi različne prilagoditve oči na svetlobo. Oko, ki je pri uporabi mobilnika med ležanjem na boku zaprto, se privadi na temo, medtem ko se oko, s katerim oseba gleda v zaslon, prilagodi na močno svetlobo. Če nato človek odpre obe očesi in pogleda po prostoru, se mu lahko zazdi, da je oslepel na oko, s katerim je gledal na telefon, saj to oko potrebuje več minut, da se znova privadi na šibkejšo svetlobo.

Dr. Plant pojasnjuje, da se je srečal že z več primeri zaskrbljenih pacientov, ki so ga obiskali zaradi začasne slepote, povezane z uporabo mobilnika v postelji. Posebej izpostavlja primer 22-letne ženske, ki je več mesecev tožila nad ponavljajočimi se izgubami vida v nočnem času, ter 40-letne ženske, ki se je zjutraj zbujala začasno »slepa«.

Pri obeh pacientkah so opravili obsežne preiskave, vključno s slikanjem z magnetno resonanco, ki niso pokazale nobenih nepravilnosti. Šele po tem in po dodatnih pogovorih s pacientkama je postalo jasno, da ne gre za nobeno bolezensko težavo, temveč za pojav, ki je posledica gledanja na zaslon telefona z enim očesom oziroma velike razlike v količini prejete svetlobe med levim in desnim očesom.

Če se vam zgodi kaj podobnega, zato le brez skrbi. Z vašimi očmi ni nič narobe. Kljub temu pa vseeno ni najbolje uporabljati telefona ali tabličnega računalnika v postelji. Še posebej pred spanjem. Hladna svetloba, ki jo oddaja zaslon, lahko povzroči, da boste težje zaspali in se ponoči zbujali. Jutranje preverjanje elektronske pošte v postelji pa povzroča nepotreben stres, še preden ste dobro začeli dan.

Piše: A.M., vir: WebMD

Komentirajte!
Uporabljate telefon v postelji? Ste že doživeli kaj podobnega?