Slabokrvnost

Veste, da vsaka četrta ženska trpi zaradi pomanjkanja železa?

Pomanjkanje železa je najpogostejša prehranska motnja, navzoča kar pri 70 odstotkih svetovnega prebivalstva. Najbolj ogrožene so ženske v rodni dobi in v obdobju nosečnosti. Raziskave kažejo, da kar vsaka četrta ženska trpi zaradi pomanjkanja železa, ki je pri ženskah tudi najpogostejši vzrok utrujenosti. Pomanjkanje železa je pogosto tudi pri dojenčkih in otrocih.

Železo – življenjsko pomemben mineral

Železo je življenjsko pomemben mineral, ki ga telo samo ne more proizvajati  in ga je zato treba zaužiti s hrano. Železo našim celicam pomaga dobiti dovolj kisika za normalno delovanje. Naše telo uporablja železo za proizvajanje hemoglobina.

Zgoraj – normalni hemoglobin; Spodaj – hemoglobin s pomanjkanjem kisika

Hemoglobin je sestavni del različnih encimov in je del rdečih krvničk, ki so odgovorne za prenos kisika po našem telesu. Hemoglobin poskrbi za transport kisika v celice. Če telo nima dovolj železa, proizvede manj in manjše rdeče krvničke, kar vodi v manjšo proizvodnjo hemoglobina in posledično vaše telo ne pridobi dovolj kisika. Odrasli imamo v krvi kar 25.000 bilijonov rdečih krvničk. Ker je njihova življenjska doba kratka (živijo le 120 dni), ves čas našega življenja v kostnem mozgu nastajajo nove rdeče krvne celice. Za tako intenzivno nastajanje eritrocitov so potrebne zadostne količine železa.


Dejavniki, ki pospešujejo absorpcijo železa:
– vitamin C-  citronska in mlečna kislina iz hrane
– želodčna kislina

 

–  sladkorji

– dejavnik, ki je povezan s prebavo mesa in rib.

Dejavniki, ki zavirajo absorpcijo železa, so:

–  fitati in vlaknine iz soje, polnozrnatih žit in oreščkov,

–  kalcij in fosfor v mleku,

–  nekateri prehrambeni aditivi

–  taninska kislina in drugi, polfenoli v čaju, kavi, oreščkih.

Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa povzročajo nizke ravni železa v telesu. To se lahko zgodi zaradi sledečih razlogov:

–  Če imate močne menstrualne krvavitve.
–  Ne dobite dovolj železa v vsakodnevni prehrani. To se lahko zgodi pri ljudeh, ki potrebujejo veliko železa, kot so majhni otroci, najstniki in nosečnice.
–  Če imate notranje krvavitve. Te krvavitve so lahko posledice težav, kot so: razjede, hemoroidi ali rak. Krvavitve so lahko tudi posledica prekomernega uživanja analgetikov. Za notranje krvavitve je najbolj odgovorna slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa pri moških in pri ženskah po menopavzi.
–  Pri tistih, ki ne morejo dobro absorbirati železa. Ta problem se lahko pojavi pri osebah s celiakijo in pri tistih osebah, ki so jim odstranili del trebuha ali tankega črevesa.

Razlog za skrb pri slabokrvnosti je, ker se simptomi razvijajo počasi in so blažji. Kaže se kot kronična in duševna utrujenost, ki pa je tako značilna spremljevalka sodobnega načina življenja, da pogosto niti ne pomislimo na organski vzrok. Pravzaprav simptomov ne boste prepoznali, dokler se slabokrvnost ne poslabša.

Ko se slabokrvnost poslabša, se lahko:
–  počutite šibko in se hitro utrudite,
–  občutite omotico,
–  ste čemerni in tečni,
–  imate glavobole,
–  ste videti bledi,
–  imate težave z dihanjem,
–  imate težave s koncentracijo.


Najobčutljivejše skupine:
–  ženske v rodni dobi,
–  nosečnice,
–  dojenčki in otroci,
–  najstniki,
–  aktivni športniki,
–  bolniki v obdobju okrevanja,
–  starostniki,
–  krvodajalci,
–  vegetarijanci.
Dojenčki in majhni otroki, ki trpijo za slabokrvnostjo, so lahko:
–  sitni,
–  imajo kratek razpon pozornosti,
–  rastejo slabše kot vrstniki,
–  razvijejo spretnost, kot sta hoja in govor, kasneje kot običajno.

S hrano pogosto ne dobimo dovolj železa!

Do slabokrvnosti pride, ko vašemu telesu začne primanjkovati železa. S hrano povprečno vnesemo 10 do 15 mg železa na dan. Iz hrane v črevesju se v povprečju absorbira le 10 do 15% zaužitega železa, zato je za zdravljenje slabokrvnosti zgolj skrbna izbira živil premalo. S hrano lahko preprečimo razvoj slabokrvnosti, ne moremo pa nadomestiti izčrpanih zalog, saj je količina železa, ki ga telo absorbira (1 do 2 mg na dan), približno enaka tisti, ki jo vsakodnevno iz organizma izgubimo. Da zapolnimo zaloge, moramo železo dodajati v obliki zdravil ali prehranskih dopolnil. Za slednje se odločamo na podlagi krvnega izvida, ki kaže bodisi zmanjšane zaloge železa v organizmu bodisi že izraženo slabokrvnost. Železo se najbolje absorbira v obliki železovega glukonata, zaužitega na prazen želodec – med obroki ali pred spanjem. Na slovenskem tržišču je mogoče dobiti nadomestilo za železo Floradix Floravital, ki ga lahko uživajo vsi, od otrok od 3. leta dalje, pa vse do odraslih oseb.

Viri: Spletna stran WebMD.com

Ste vedeli, da se simptomi slabokrvnosti razvijajo počasi in da so odgovorni za vašo utrujenost?