Se tudi vi ne morete upreti branju novic?

Pozno zvečer je že, ko bi morali že spati, a si rečete, da boste še enkrat preverili, ali se je zgodilo kaj novega. V roke vzamete telefon in že pregledujete novičarske strani ter objave na družbenih omrežjih.

novice

Zdaj je ura že skoraj polnoč, a kliknete najprej na eno novico, nato na drugo, si ogledate video … in še preden se dobro zaveste, vas splet posrka vase. Novica za novico, članek za člankom, videoposnetek za videoposnetkom, tvit za tvitom … Četudi bi želeli, vas neka neustavljiva sila vleče, da berete naprej, se pomikate po zaslonu navzdol, podrsujete s prstom levo in desno, tapnete na privlačen naslov.

“Da imate težavo, lahko kaže tudi to, da spremljanje medijev začne vplivati na vaše vsakodnevno življenje.”

Ta neustavljiv občutek, da morate biti vedno z vsem na tekočem, ima lahko resne posledice na vaše fizično in duševno zdravje. Pomanjkanje spanja lahko vodi v številne bolezni, težave s koncentracijo vplivajo na vašo produktivnost, spremljanje (povečini) negativnih novic pa lahko privede do stresa in napetosti, lahko tudi do anksioznosti ali depresije.

Kdaj imate težavo?

Spremljanje novic samo po sebi ni nič slabega. Če odprete novičarski spletni portal, preletite sveže novice in preberete kak članek, nato pa nadaljujete s svojim običajnim življenjem, zelo verjetno nimate težav s prekomernim spremljanjem novic.

Težava lahko nastopi, ko takšno prebiranje novic in člankov preide v svojevrstno obliko obsesije. Ko vas novičarski prispevki tako posrkajo vase, da mimogrede mine ura ali več, vi pa se še vedno ne morete ustaviti. Da imate težavo, lahko kaže tudi to, da spremljanje medijev začne vplivati na vaše vsakodnevno življenje.

Znaki, ki opozarjajo, da imate morda težavo

  • noviceVečkrat na dan prebirate novice.
  • Veliko časa porabite za spremljanje novic in prebiranje člankov.
  • Čutite neustavljivo potrebo, da kar naprej spremljate novice, saj imate sicer občutek, da boste zamudili kaj pomembnega.
  • O isti temi preberete več prispevkov v različnih medijih.
  • Več ur lahko prebirate članke o negativnih dogodkih (vojne, kriminal, korupcija, naravne katastrofe, nesreče ipd.)
  • Po branju novic ste pogosto slabe volje, razdražljivi ali žalostni.
  • Zaradi nenehnega spremljanja novic ali tega, kako novice vplivajo na vaše počutje, zanemarjate druge obveznosti.
  • Po spremljanju novic težko zaspite.

Zakaj ljudje to počnemo?

Ko se zgodi nekaj slabega in strašljivega – na primer vojna, pandemija, naravna katastrofa – se pojavi občutek, da stvari uhajajo izpod nadzora. Pojavita se strah in negotovost.

Spremljanje novic je lahko povsem pričakovana reakcija na takšen dogodek, saj ljudje iščemo informacije, da bi stvari bolje razumeli, dobili odgovore, zmanjšali svoj strah, pridobili nazaj občutek varnosti. Toda rezultat je pogosto ravno nasproten. Strah in negotovost se z neprestanim spremljanjem slabih novic lahko le še povečata.

Vir: Psychcentral