Sandra Turnšek

Odgovarja: Sandra Turnšek, direktorica in solastnica mlekarne Krepko

V svetu nazivov in formalnosti je Sandra Turnšek direktorica in solastnica mlekarne Krepko. Prevzela je posel staršev in ga sedaj uspešno širi. Toda formalni nazivi in podobno je ne zanimajo, pravi. Pomembnejši ji je čut za to, kar počne in stalno širjenje obzorij. Intervju.

Ko vas človek posluša, dobi občutek, da niste tipičen poslovnež, ki ga zanimajo samo številke. Iz vaših besed veje strast do tega, kar počnete. Vas je prav to pripeljalo do uspeha?

Po naravi sem zelo radoveden človek. Vedno opazujem svet okrog sebe in imam ta dar, da znam prepoznati dobro priložnost. Ne samo na podlagi številk, ampak tudi nekega notranjega občutka, ki me usmerja. Tako je bilo tudi pri odločitvi, da od staršev prevzamem vodenje mlekarne Krepko. To ni bila tipična ekonomska odločitev, kjer bi pregledala grafe in številke ter se nato odločila kaj in kako. Zazrla sem se v svoje dosedanje življenje in postalo mi je jasno, da samo zanašanje na ekonomske kazalce ne more prinesti uspeha. Potrebna sta namreč tudi pristen odnos in zvestoba. Do drugih, predvsem pa do sebe. In tako sem se odločila, da ostanem zvesta sebi. Da ne bom delala tako kot ostali, ki jih zanimajo samo številke.

To se je izkazalo kot pravilna odločitev. To, kar smo dosegli v mlekarni Krepko, je posledica vlaganja v odnose in v to, kar čutimo. Je posledica dobrih idej, ki se lahko porodijo samo v iskrenem, pristnem okolju. Seveda potrebuje človek v poslovnem svetu tudi samozavest in včasih mora znati tudi na glas reči »ne«. Brez tega ne gre. Toda pomembna je strast. Pomembno je, da delaš to, kar verjameš, in verjameš v to, kar delaš. ​

Picture
Sandra Turnšek je ponosna na zaposlene, brez katerih ne bi bilo uspešne zgodbe mlekarne Krepko.
Najbrž vas ujezi, če vam kdo reče, da je mlekarna Krepko samo še ena mlekarna. Sploh ker gre za družinsko mlekarno s tradicijo.
Ujezi morda ni ravno prava beseda, a priznam, nisem ravno vesela, če nas potiskajo v isto množico kot ostale mlekarne. Mi smo namreč majhna mlekarna. Najmanjša v Sloveniji. Toda ravno to je naša prednost. Ravno zaradi tega se lahko lotimo stvari, ki se jih drugi ne. Lahko se hitro odzivamo na potrebe trga in delamo tudi stvari, ki se velikim ne splačajo. ​

Picture

Že od nekdaj hodimo po svoji poti in se ne oziramo na to, kaj veliki pravijo, da ni mogoče. Tam, kjer drugi vidijo težave, mi vidimo priložnosti. Ker smo majhni, smo fleksibilni in lahko ob pravem času ponudimo pravi produkt. Vsa zgodba se je začela s tradicionalnim kefirjem, ki sta ga v Slovenijo pripeljala moja starša. Danes imamo v mlekarni Krepko široko ponudbo različnih mlečnih izdelkov, ki pa jih še vedno povezuje ista rdeča nit – skrbno izbrane surovine, zagotavljanje kakovosti in strast do tega, kar delamo. Čeprav rastemo, ne želim, da smo samo še en igralec na trgu mlečnih izdelkov. Vsak naš produkt ima zgodbo, ki se začne že pri kmetu, ki vsako jutro vstane in pomolze krave. Tudi zato skrbno izbiramo dobavitelje, saj želimo sodelovati z ljudmi, s katerimi nas družijo enake vrednote.

Predvidevam, da je to pravzaprav nujno, če želite biti prepričani, da so surovine za vaše bio izdelke resnično pridobljene na naraven način. Danes se namreč marsikaj prodaja kot »bio«, ker je to moderno in se dobro prodaja. Kako je s tem pri vas?
V mlekarni Krepko smo z bio izdelki začeli, še preden je bilo to moderno. Pravzaprav smo bili pionirji na tem področju. Odločitev o pridobitvi ekološkega certifikata sovpada z našo vizijo in željami, ki so enake kot pred 20 leti: proizvajati mlečne izdelke, ki bi si jih tudi sami želeli kupiti in ob vsakodnevnem uživanju z njimi ohranjali zdravje. Na misel mi ne pride, da bi delali neprave izdelke in s tem v prvi vrsti lagali samim sebi. ​

Picture

Ampak na koncu so vendarle pomembne številke. Hočeš-nočeš, gre za posel. Kako vam uspeva krmariti med neizprosnimi trgovci na eni strani in tem, da ostanete zvesti sami sebi?
Naša mlekarna in tudi sama sem dokaz, da je to mogoče. Bistveno je delati dobro in verjeti v to, kar delaš. S tem pride to, da stojiš za svojimi izdelki. Verjameš vanje in na tem temeljijo tudi marketinške akcije. Kupci nas nekako začutijo in od trgovcev sami zahtevajo več.
Enako pomembno pa je seveda tudi to, da si iskren in pošten. Da stalno ohranjaš isti nivo kakovosti. Tudi potem, ko te kupci že poznajo in si prišel v vse večje trgovine. In kot vedno pravim, kdor je v tem poslu zaradi denarja, je izbral napačen posel. Pri bio izdelkih ne gre za denar. Gre za to, da ljudem ponudiš to, kar verjameš, da je dobro zanje. Kdor želi obogateti, naj se raje loti česa drugega, kjer so večji dobički. ​​
Kaj pa kupci? Ali so pripravljeni plačati več za zdravo, naravno pridelano hrano? Se zavedajo razlik in prednosti vaših izdelkov?

Da, vedno bolj. Življenjska doba se daljša in ljudje se vedno bolj zavedajo, da je za kakovostno življenje zdrava hrana še kako pomembna. Včasih jih je na to morala opomniti kaka zdravstvena težava, zdaj pa se vedno bolj zavedajo pomena preventive. »Si to, kar ješ,« se mogoče sliši kot samo še en motivacijski citat s Facebooka, ampak dejansko gre za čisto resnico. Naše telo deluje bolje, če se prehranjujemo z zdravo, naravno pridelano hrano. Če se prehranjujemo z raznolikimi živili in se izogibamo umetnim dodatkom. Tukaj ni nobene višje filozofije v ozadju, samo gola in medicinsko dokazljiva dejstva. 

Picture
Zgodba mlekarne Krepko se je začela s kefirjem.

Vprašali ste tudi glede višje cene naravno pridelane hrane. Vse se da kupiti, razen zdravja in ljubezni. S slednjo se v mlekarni Krepko sicer ne ukvarjamo (smeh), razen ko gre za ljubezen do tega, kar počnemo, a glede zdravja ni dvoma. Naš cilj je, da bi ljudje uživali zdravo, naravno pridelano hrano. Naravne surovine so dražje, a spet ne toliko, da bi bili končni izdelki zaradi tega nedosegljivi. Trudimo se za zadovoljstvo na obeh straneh, tako pri dobaviteljih kot pri kupcih, in odzivi na obeh straneh nam dajejo vedeti, da smo na pravi poti. Naši izdelki sicer so nekoliko dražji, a ljudje so pripravljeni plačati zanje, ker vedo troje: 1. Da je naravno pridelana hrana pomembna za njihovo zdravje. 2. Da so naši izdelki kakovostni. 3. Da surovine kupujemo direktno od kmetov in s tem podpiramo domačo ekološko pridelavo hrane.

Vaša mlekarna se nahaja v vasici Laze pri Logatcu. V idiličnem naravnem okolju, a hkrati blizu Ljubljane. Kako vi vidite Slovenijo in njeno prihodnost?

Slovenijo doživljam kot čudovito deželo, kjer je vse na dosegu roke. Pri svojem delu veliko potujem in vidim veliko različnih krajev, a vedno znova se rada vračam v Laze. Mislim, da se Slovenci še premalo zavedamo, kaj imamo. Eno najlepših in najbolj ohranjenih naravnih okolij v Evropi. Enega najbolj zdravih življenjskih prostorov na svetu. Na tem bi morali graditi prihodnost Slovenije. Imamo vse, kar potrebujemo za trajnostni razvoj in človeku prijazno življenje. Imamo zdravo zemljo, travnike, pašnike, čiste reke in potoke. Vse pogoje za pridelavo zdrave hrane. To je treba izkoristiti, a tudi ohraniti za rodove za nami. Slovenija ima ogromen potencial. Spremeniti moramo le miselnost, da se ne da. Kajti vse se da, če sta prisotna volja in strast. To vidim v naši mlekarni in tudi pri sebi in veseli me, da vedno več ljudi, še posebej mladih, razmišlja enako.

Ne smemo pustiti, da prevlada negativizem. Vsak lahko prispeva svoj delček v mozaiku boljšega življenja za vse. Brez odlašanja, že danes. Kajti povem vam lahko, da ni lepšega občutka kot to, ko vidiš, da dobro rojeva novo dobro. Ko čutiš, da si zvest sebi in hkrati delaš v dobro drugih. Ko živiš in delaš s strastjo. ​

Komentirajte!