
V svetu nazivov in formalnosti je Sandra Turnšek direktorica in solastnica mlekarne Krepko. Prevzela je posel staršev in ga sedaj uspešno širi. Toda formalni nazivi in podobno je ne zanimajo, pravi. Pomembnejši ji je čut za to, kar počne in stalno širjenje obzorij. Intervju.
Po naravi sem zelo radoveden človek. Vedno opazujem svet okrog sebe in imam ta dar, da znam prepoznati dobro priložnost. Ne samo na podlagi številk, ampak tudi nekega notranjega občutka, ki me usmerja. Tako je bilo tudi pri odločitvi, da od staršev prevzamem vodenje mlekarne Krepko. To ni bila tipična ekonomska odločitev, kjer bi pregledala grafe in številke ter se nato odločila kaj in kako. Zazrla sem se v svoje dosedanje življenje in postalo mi je jasno, da samo zanašanje na ekonomske kazalce ne more prinesti uspeha. Potrebna sta namreč tudi pristen odnos in zvestoba. Do drugih, predvsem pa do sebe. In tako sem se odločila, da ostanem zvesta sebi. Da ne bom delala tako kot ostali, ki jih zanimajo samo številke.
To se je izkazalo kot pravilna odločitev. To, kar smo dosegli v mlekarni Krepko, je posledica vlaganja v odnose in v to, kar čutimo. Je posledica dobrih idej, ki se lahko porodijo samo v iskrenem, pristnem okolju. Seveda potrebuje človek v poslovnem svetu tudi samozavest in včasih mora znati tudi na glas reči »ne«. Brez tega ne gre. Toda pomembna je strast. Pomembno je, da delaš to, kar verjameš, in verjameš v to, kar delaš.

Že od nekdaj hodimo po svoji poti in se ne oziramo na to, kaj veliki pravijo, da ni mogoče. Tam, kjer drugi vidijo težave, mi vidimo priložnosti. Ker smo majhni, smo fleksibilni in lahko ob pravem času ponudimo pravi produkt. Vsa zgodba se je začela s tradicionalnim kefirjem, ki sta ga v Slovenijo pripeljala moja starša. Danes imamo v mlekarni Krepko široko ponudbo različnih mlečnih izdelkov, ki pa jih še vedno povezuje ista rdeča nit – skrbno izbrane surovine, zagotavljanje kakovosti in strast do tega, kar delamo. Čeprav rastemo, ne želim, da smo samo še en igralec na trgu mlečnih izdelkov. Vsak naš produkt ima zgodbo, ki se začne že pri kmetu, ki vsako jutro vstane in pomolze krave. Tudi zato skrbno izbiramo dobavitelje, saj želimo sodelovati z ljudmi, s katerimi nas družijo enake vrednote.
Da, vedno bolj. Življenjska doba se daljša in ljudje se vedno bolj zavedajo, da je za kakovostno življenje zdrava hrana še kako pomembna. Včasih jih je na to morala opomniti kaka zdravstvena težava, zdaj pa se vedno bolj zavedajo pomena preventive. »Si to, kar ješ,« se mogoče sliši kot samo še en motivacijski citat s Facebooka, ampak dejansko gre za čisto resnico. Naše telo deluje bolje, če se prehranjujemo z zdravo, naravno pridelano hrano. Če se prehranjujemo z raznolikimi živili in se izogibamo umetnim dodatkom. Tukaj ni nobene višje filozofije v ozadju, samo gola in medicinsko dokazljiva dejstva.

Vprašali ste tudi glede višje cene naravno pridelane hrane. Vse se da kupiti, razen zdravja in ljubezni. S slednjo se v mlekarni Krepko sicer ne ukvarjamo (smeh), razen ko gre za ljubezen do tega, kar počnemo, a glede zdravja ni dvoma. Naš cilj je, da bi ljudje uživali zdravo, naravno pridelano hrano. Naravne surovine so dražje, a spet ne toliko, da bi bili končni izdelki zaradi tega nedosegljivi. Trudimo se za zadovoljstvo na obeh straneh, tako pri dobaviteljih kot pri kupcih, in odzivi na obeh straneh nam dajejo vedeti, da smo na pravi poti. Naši izdelki sicer so nekoliko dražji, a ljudje so pripravljeni plačati zanje, ker vedo troje: 1. Da je naravno pridelana hrana pomembna za njihovo zdravje. 2. Da so naši izdelki kakovostni. 3. Da surovine kupujemo direktno od kmetov in s tem podpiramo domačo ekološko pridelavo hrane.
Slovenijo doživljam kot čudovito deželo, kjer je vse na dosegu roke. Pri svojem delu veliko potujem in vidim veliko različnih krajev, a vedno znova se rada vračam v Laze. Mislim, da se Slovenci še premalo zavedamo, kaj imamo. Eno najlepših in najbolj ohranjenih naravnih okolij v Evropi. Enega najbolj zdravih življenjskih prostorov na svetu. Na tem bi morali graditi prihodnost Slovenije. Imamo vse, kar potrebujemo za trajnostni razvoj in človeku prijazno življenje. Imamo zdravo zemljo, travnike, pašnike, čiste reke in potoke. Vse pogoje za pridelavo zdrave hrane. To je treba izkoristiti, a tudi ohraniti za rodove za nami. Slovenija ima ogromen potencial. Spremeniti moramo le miselnost, da se ne da. Kajti vse se da, če sta prisotna volja in strast. To vidim v naši mlekarni in tudi pri sebi in veseli me, da vedno več ljudi, še posebej mladih, razmišlja enako.
Ne smemo pustiti, da prevlada negativizem. Vsak lahko prispeva svoj delček v mozaiku boljšega življenja za vse. Brez odlašanja, že danes. Kajti povem vam lahko, da ni lepšega občutka kot to, ko vidiš, da dobro rojeva novo dobro. Ko čutiš, da si zvest sebi in hkrati delaš v dobro drugih. Ko živiš in delaš s strastjo.
Komentirajte!