Resnica o nasičenih maščobah

Uroš Šinigoj je doktor medicine in piše članke za vasesrce.si. Je avtor slovenske uspešnice Rdeča nit zdravja.

Danes bom napisal malo drugačen članek. Razmišljam namreč o novem pristopu k zdravju. Upam, da vam bo všeč in boste nekaj novega izvedeli, čeprav mogoče ne bo tako spolirano.

Mislim, da imamo danes popolnoma napačen pristop k zdravju. Na eni strani medicina potiska znanstveno smer v zdravo prehrano, ki v veliko primerih popolnoma praktično odpove. Zaradi znanstvenosti v zdravi prehrani pride do takih nesmislov, kot je na primer, da je posneto mleko odlično za zdravje, mastno mleko pa je slabo. Upam si staviti, če bi naredili raziskavo v normalni življenjski situaciji, kjer bi lahko primerjali v dobi 50 let učinek posnetega in polnomastnega mleka na zdravje …

(Prehranska znanost je zelo težavna, zato bi bilo to zelo težko narediti.)

… bi ugotovili, da ni popolnoma nobene razlike med njima.

Mogoče je polnomastno mleko celo bolj zdravo, ker ni industrijsko obdelano. Če ste sledili, sem tukaj govoril o nasičenih maščobah. Danes so nasičene maščobe na slabi strani medicine. Vprašanje je torej, ali je vredno, da v korist poveličevanja znanosti opredelimo nasičene maščobe med dobre oziroma slabe.

Nasičene maščobe so tako pogoste v hrani, da ko nasičene maščobe opredelimo za slabe, črtamo vrste hrane iz vsakodnevnega jedilnika. Moj odgovor na to je, da nasičene maščobe niso ne dobre in ne slabe. Ne spadajo med najbolj zdrava živila. In ne spadajo med najbolj zdravju škodljiva živila.

Če imate povišan holesterol, morate vedeti, da nasičene maščobe dvignejo tako slab kot dober holesterol. Razmerje se spremeni malce negativno. Če imate sladkor, nasičene maščobe malce povišajo odpornost na inzulin. Z vidika znanosti je torej upravičeno, da jih označimo za slabe za zdravje.

Ampak znanost ne vidi na drugo stran in ne upošteva človeka.

Se pravi, ko odstranimo nasičene maščobe iz prehrane, jih bomo nadomestili z ogljikovimi hidrati. Veliko polnozrnatega kruha! Koliko ljudi uživa veliko polnozrnatega kruha? Jih ne poznam veliko. Poznam pa veliko ljudi, ki uživa veliko hitrih ogljikovih hidratov.

S tem ko obsodimo nasičene maščobe, potisnemo ljudi v uživanje precej slabše hrane. Drugi argument v korist nasičenih maščob je naslednji: trans maščobe in hitri ogljikovi hidrati veliko bolj poslabšajo sliko maščob in odpornost na inzulin.

Zakaj se torej ukvarjamo z nasičenimi maščobami, če vsak dan uživamo prehrano, ki je veliko slabša od njih? Dokler ne uredimo najslabših stvari se je brez smisla ukvarjati z detajli v zdravju. Zato sem ugotovil, da potrebujemo nov pogled na zdravje. Na zdravje morate gledati kot na ravnovesje med zdravjem in nezdravjem, kot na ravnovesje med bolj zdravo in manj zdravo prehrano. Za zdravje potrebujete oboje.

Brez nezdravja ne morete ustvariti zdravja. Ni vam treba loviti najnovejših muh zdravja in padati nanje.

Glede zdrave prehrane je pomembno:
Prvič, da se izogibate ekstremom. Ne diet. In drugič, da uživate zmerno in uravnoteženo prehrano.
So pa za zdravje pomembne še druge stvari poleg zdrave prehrane:

  • fizična aktivnost (enako pomembna kot zdrava prehrana),
  • medčloveški odnosi, ljubezen, delo, prijatelji itd.

Če v svetu zdravja uspemo življenjski slog postaviti pred zdravila, je to največ, kar lahko sami naredite za vaše zdravje in kar lahko skupaj naredimo zanj.

Ljubite s srcem in bodite zdravi,

Piše: Uroš Šinigoj, dr. med.

Komentirajte!
Napišite, kaj mislite. Zanima me vaše mnenje.