Redno kajenje marihuane je slabo za kosti

Študija, ki so jo opravili na Škotskem, kaže, da je redno uživanje marihuane slabo za kosti. Pri rednih uživalcih obstaja dvakrat večja možnost za zlom kosti kot pri kontrolni skupini, ki so jo sestavljali kadilci običajnih, nikotinskih cigaret.

Picture

Redno kajenje marihuane namreč znižuje kostno gostoto, so ugotovili raziskovalci. Zaradi narave študije sicer niso mogli odkriti neposredne vzročne zveze, toda upoštevali so še številne druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na rezultate: starost, spol, telesno težo, fizično aktivnost, uživanje kalcija, uživanje alkohola.

V študiji je sodelovalo 170 rednih uživalcev marihuane in 114 kadilcev običajnih nikotinskih cigaret. Povprečna starost uživalca marihuane je bila 40 let, povprečna starost običajnega kadilca pa 49 let.

Kot redne uživalce marihuane so opredelili osebe, ki so v življenju vsaj 5.000-krat kadile marihuano. Povprečje sodelujočih v študiji je sicer znašalo več kot 47.000 kajenj. Za nekoga, ki dnevno uživa marihuano zadnjih 25 let, to pomeni kajenje petkrat dnevno.

Raziskovalci so nato uporabili posebne rentgenske tehnike za merjenje kostne gostote. S slikanji so ugotovili, da imajo redni uživalci marihuane občutno zmanjšano kostno gostoto v primerjavi s kontrolno skupino. Pri njih »obstaja resna nevarnost oziroma tveganje za razvoj osteoporoze in težave z zlomi kasneje v življenju,« je pojasnil vodja raziskave Stuart Ralston z Univerze v Edinburghu.

Zmerno uživanje marihuane, ki je definirano kot 1000 primerov kajenja v življenju, kot kaže nima vpliva na kostno gostoto. Učinki so se pokazali samo pri rednih, »težkih« uživalcih, je pojasnil profesor Mitch Earleywine, ki je sicer član neprofitne organizacije, ki se zavzema za legalizacijo marihuane. Ob tem opozarja, da morda ni nujno marihuana tista, ki povzroča zmanjšanje gostote kosti, temveč življenjski slog rednih uživalcev.

Znanstveniki se strinjajo, da bodo za dokončno potrditev potrebne dodatne študije. Do takrat pa uživalcem marihuane priporočajo, da so pozorni na to, da zaužijejo dovolj kalcija ter da skrbijo za redno telesno aktivnost.

A.M., vir: WebMD
Komentirajte!
Kaj menite o predlogih za legalizacijo marihuane?