‘Čudežne gobice’ s psilocibinom za zdravljenje depresije

Terapija s psilocibinom, psihadelično snovjo, ki jo najdemo v ‘čudežnih gobicah’, lahko za leto ali morda še dlje olajša težave pri bolnikih s težjo obliko depresije. Takšni so rezultati raziskave, objavljene v reviji Journal of Psychopharmacology, v kateri je sodelovalo 19 žensk in 5 moških z zmerno do težjo obliko depresije.

Psilocibin depresija

Dva odmerka in pogovorna terapija

Izkazalo se je, da sta dva odmerka psilocibina pri odraslih z dolgo zgodovino depresije – v kombinaciji s podpornim zdravljenjem s pogovorno terapijo – imela velik, stabilen in dolgotrajen antidepresivni učinek.

Po 12 mesecih je bil pri treh četrtinah sodelujočih še vedno opazen antidepresiven odziv. Še več, pri več kot polovici sodelujočih je bila bolezen v remisiji.

»Psilocibin ne kaže samo znatnih in takojšnjih učinkov, temveč so njegovi učinki tudi dolgotrajni, kar kaže, da bi morda lahko bil koristno novo zdravilo za depresijo,« je ob tem dejal Roland Griffiths iz raziskovalnega središča na Univerzi John Hopkins v Baltimoru, ZDA.

Primerjava psilocibina z antidepresivi

DepresijaV primerjavi z običajnimi antidepresivi, ki jih je treba jemati skozi dolgo časovno obdobje, pri psilocibinu glede na rezultate raziskave morda zadostujeta že dva odmerka, katerih učinek »drži« več kot leto dni.

Strokovnjaki iz ameriškega nacionalnega inštituta za zlorabo drog sicer opozarjajo, da lahko psilocibin spremeni človekovo dojemanje in zavedanje okolice ter njegove misli in občutke.

Tokratna raziskava sicer ni prvi primer, pri katerem so se pokazali obetavni učinki psilocibina pri zdravljenju psihičnih težav. Ugodne rezultate so dosegli tudi pri lajšanju ali zdravljenju nekaterih drugih duševnih motenj, pa tudi zasvojenosti.

Nikar na lastno pest

»Rezultate, ki smo jim priča, smo dosegli v raziskovalnem okolju. Zahtevali so veliko priprav in strukturirano podporo usposobljenih psihiatrov in terapevtov. Ljudje naj ne poskušajo jemati psilocibina sami,« opozarja Natalie Gukasyan, ki je sodelovala pri izvedbi raziskave.

Vsi sodelujoči so pred prejemom psilocibina obiskovali 8 ur ‘pripravljalnih srečanj’, ki sta jih vodila usposobljena strokovnjaka za terapije s psilocibinom. Odmerka so nato prejeli v nadzorovanem okolju v razmaku 2 tednov. Po vsakem odmerku so naslednji dan in po enem tednu od prejema prišli na kontrolni pregled. Pregledi so nato sledili še 1, 3, 6 in 12 mesecev po prejemu drugega odmerka.

Resnejših dolgoročnih stranskih učinkov niso zaznali.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂