Preprečite infarkt ali možgansko kap z neinvazivno preiskavo arterij

V Sloveniji skoraj vsako uro enega človeka doleti srčni infarkt ali možganska kap. Ali bo doletelo tudi vas, se ne da napovedati. Lahko pa z zdravim načinom življenja, zdravo prehrano in rednim preverjanjem svojega ožilja možnosti za to močno zmanjšate.

Infarkt in možganska kap

Kaj je srčni infarkt?

Do srčnega infarkta pride, ko se ena od arterij, ki dovajajo kri v srce, zamaši. Najpogosteje se to zgodi zaradi arteroskleroze, to je nabiranja maščob v steni arterij. Sam proces tvorjenja in kopičenja maščobnih oblog na stenah žil je dolgotrajen. Začne se že v mladosti in nadaljuje v odrasli dobi. Infarkt se nato zgodi, ko je maščobnih oblog toliko, da v nekem trenutku preprečijo pretok krvi.

Kaj je možganska kap?

arterosklerozaMožganska kap je drugo ime za izgubo možganske funkcije zaradi motnje v oskrbi možganov s krvjo. Možganske celice namreč potrebujejo stalno oskrbo s kisikom, ki jim ga dovaja kri. Če pride do motnje v dovajanju krvi, to povzroči odmrtje celic v delu možganov, ki ga zamašena žila ne more več oskrbovati s kisikom. Posledice so v mnogih primerih trajne.

Kako preprečiti srčni infarkt in možgansko kap?

O zdravem načinu življenja in zdravi prehrani je napisanega veliko. Manj pa je znano, da lahko srčni infarkt in možgansko kap pravočasno preprečimo z rednim preventivnim pregledovanjem ožilja.

Pregled arterij z arteriografom

arteriograf, srčni infarkt, možganska kap, pregled arterij in ožiljaArteriograf je naprava, ki meri odboje pulznih valov od stene žil. Na ta način izmeri stanje ožilja, strokovnjak pa z interpretacijo meritev ugotovi, ali je oseba podvržena tveganju za srčni infarkt ali možgansko kap.

Neboleč postopek

Meritev z arteriografom je popolnoma neboleča. Poteka podobno kot merjenje krvnega tlaka, le da oseba v času meritve mirno in sproščeno leži na hrbtu. Za meritev ni treba biti tešč, priporočljivo je le, da oseba 2 uri pred meritvijo ne uživa kave. Sama meritev arterijskega ožilja traja 15 minut, nato sledi še približno 15 minut pogovora s strokovnjakom, ki razloži parametre in rezultat meritve.

Meritev arterijskega ožilja ali brezplačen posvet

Izpolnite spodnji obrazec in se naročite na meritev arterijskega ožilja (cena 55 €) ali na brezplačen posvet, kjer bo strokovnjak ocenil vaše tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap ter vam ustrezno svetoval.

Za dodatna vprašanja in informacije:

01 320 77 56
info@novival.si

Naročnik vsebine je Novi val, zdravje in lepota, d.o.o., Spodnji Rudnik II 21, Ljubljana.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂