Premagovanje negativnih situacij s smehom

Glede na to, da se Simona Krebs ukvarja s smehom, veliko ljudi meni, da nima nobenih negativnih izkušenj v življenju, vendar ni tako. Pred natanko dvema mesecema je namreč pokopala mamo in pred petimi leti svojo sestro.

smeh

Tudi njena življenjska zgodba, s katero se lahko poenoti marsikdo, vsebuje pomanjkanje denarja in brezposelnost ter misel na samomor. Prelomno točko pa je doživela pri svojih 17 mesecih, ko je z očetom bila udeležena v prometni nesreči in je na njej pristal avtomobil, od takrat so pravili, da je postala drugačna. In kaj ima smeh skupnega z vsemi temi negativnimi življenjskimi situacijami? Smeh ji je pomagal preživeti.

Smeh je več kot pol zdravja

V Sloveniji velja pregovor, da je smeh pol zdravja, vendar to ne drži. Smeh je mnogo več. Če pogledamo z znanstvenega vidika, smeh vpliva na izločanje hormona sreče, saj se s smehom znižajo stresni hormoni. Dokazano je tudi, da pozitivno vpliva na srčno-žilni sistem ter znižuje nivo krvnega sladkorja. Dobra novica pa je tudi, da lahko s pomočjo smeha shujšamo do 2 kg na leto, če se na dan smejimo vsaj 10 do 15 minut.

Smeh igra tudi odločilno vlogo pri našem razvoju, kar se že lahko pokaže pri otrocih starih 10 mesecev. Psiholog iz Amerike trdi, da se običajno smejimo na zloge ha, ho, hi, zato je Simona skupaj z občinstvom pripravila ravno takšno vajo, da so se lahko smejali na omenjene zloge in dokazali, da mišična prepona vpliva na pomirjajoči sistem našega živčnega sistema.

Smeh brez razloga je mogoč

Vadba, pri kateri je smeh mogoč brez razloga, se imenuje joga smeha. Njen začetnik je zdravnik Madan Kataria in ravno pri njem se je tudi Simona Krebs izobrazila za učiteljico joge smeha. Vendar dokler se niso v Sloveniji v mednarodnem inštitutu za smeh govornica in njeni kolegi preizkusili ob znanstvenih dejstvih v tej metodi, se je tudi njej zdela ta metoda malo nenavadna in nora. Tako so v sodelovanju s Fakulteto za zdravstvene vede organizirali kongres »Smeh – dopolnilna terapija«, ki je štel celo za licenčne točke pri zdravniški zbornici Slovenije, na kar je govornica še posebej ponosna.

Zaradi tega je joga smeha kot oblika vadbe vpeljana v številne domove starejših občanov, šole, vrtce, podjetja itd. Dosegli pa so še en uspeh, saj so v UKC Maribor na oddelku za diabetologijo in endokrinologijo uspeli dokazati pod vodstvom primarij dr. Čokoliča, da že 30 minut vadbe joge smeha lahko zniža nivo krvnega sladkorja pri tistih, ki imajo težave s sladkorjem, vendar še niso na inzulinski terapiji.

Simona Krebs pravi, da kadarkoli aktiviramo mišice oči in ust, s tem dejanjem aktiviramo center srečnih čustev. Ta preizkus lahko naredimo kadarkoli, če povesimo mišice ali če se nasmejimo. Kdaj se počutite bolje? Vsekakor, če se nasmejite.

Na dogodku TEDxLjubljana- videoposnetek si lahko ogledate spodaj – so obiskovalci lahko preizkusili tri vaje iz joge smeha, zato vabljeni k ogledu, da jih preizkusite tudi sami.

Piše: Adrijana Kolar