Pravočasno prepoznajte znake multiple skleroze

Multipla skleroza je bolezen, pri kateri človekov imunski sistem napade centralni živčni sistem. Posledice so hude: prizadeti so možgani, hrbtenjača in očesni živci. Simptomi so lahko zelo različni ter se pojavljajo in izginjajo. Zato je multiplo sklerozo na začetku težko prepoznati. Po eni od raziskav v povprečju traja kar 7 let od prvih znakov do postavljene diagnoze.

Zato je pomembno, da poznate znake te (za zdaj še) neozdravljive bolezni. Prej kot je odkrita in prej kot se začne njeno reguliranje z zdravili, boljši so izgledi za njeno obvladovanje ter zagotavljanje ustrezne kakovosti življenja.

1. Težave z vidom

Pri mnogih ljudeh se prvi znaki multiple skleroze začnejo kazati kot težave z očmi. Multipla skleroza pogosto povzroči očesni nevritis, ta poškoduje živec, ki povezuje oko z možgani. Običajno prizadene samo eno oko, v redkih primerih pa obe očesi.

Simptomi vključujejo: zamegljen vid, nepravilno zaznavanje barv, bolečino v očesu (še posebej med premikanjem očesa), dvojni vid, nehotene premike očesa.

Našteti simptomi niso trajni. Po nekaj tednih ali mesecih lahko prenehajo. Ne glede na to, se, če jih opazite, čim prej posvetujte z zdravnikom.

2. Utrujenost

Pogost zgodnji simptom multiple skleroze je izjemna utrujenost, ki se pojavi tudi, če niste počeli ničesar napornega. Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavi tudi že takoj zjutraj, ko vstanejo.

3. Težave, povezane s telesno temperaturo

Med telesno aktivnostjo postanete utrujeni takoj, ko se telo ogreje. Lahko se pojavijo tudi težave s kontroliranjem določenih delov telesa, kot na primer stopal ali nog, ko je telo ogreto. Simptomi večinoma izzvenijo, ko se telo ohladi.

4. Težave s hojo

Multipla skleroza lahko prizadene koordinacijo, zaradi česar se pojavijo težave pri hoji. Med drugim lahko simptomi vključujejo težave z ravnotežjem med hojo in težavno vzdrževanje običajnega načina hoje.

5. Ostali simptomi

Glede na to, kateri del živčnega sistema je prizadet, se lahko pojavijo tudi drugi simptomi: težave pri razmišljanju, depresija, težave z mehurjem in črevesjem, vrtoglavica, nepojasnjene bolečine.

Kdaj obiskati zdravnika​

Če opazite enega ali več simptomov, značilnih za multiplo sklerozo, se posvetujte z zdravnikom, ki vas lahko napoti na dodatne preiskave, kot so:

  • krvna preiskava, ki lahko pokaže druge vzroke za navedene simptome (npr. lymska borelioza);
  • nevrološke meritve;
  • magnetna resonanca možganov, ki pokaže poškodovane dele živčnega sistema;
  • lumbalna punkcija, s katero se analizira možgansko tekočino, ki pokaže, ali imunski sistem napada vaš živčni sistem.

Imate mnenje ali vprašanje? ​Zapišite ga v komentarju.

Piše: A.M., vir: webMD