Pravila za izgubo teze – zdravo.si

10 preprostih pravil za izgubo teže, ki jih morate upoštevati

Na spletu in v tiskanih medijih so objavljene neštete diete za
izgubo teže
, vse z najrazličnejšimi pravili in včasih nasprotujočimi si nasveti, zato je
težko vedeti, kaj deluje in kaj ne. Ne glede na to, za katero dieto ste se
odločili, vam priporočamo deset preprostih pravil, ki se jih morate držati pri
vsaki dieti
.

 

1. Izberite hrano z nizko vsebnostjo maščob… Dobro se pripravite na obisk trgovine. Pozorno preberite deklaracije vsakega izdelka, ki ga boste kupili, še posebej pa vsebnost maščob. Če teh izdelkov ne boste imeli doma, jih tudi zaužiti ne boste mogli. Še posebej to velja za piškote in čokolado. Ne boste mogli verjeti, kako bo to pozitivno vplivalo na izgubo teže.

2. Izberite zdrave prigrizke… Zamenjajte tablice čokolade in ostale prigrizke s sadjem in oreščki. Razliko boste kmalu opazili. S seboj imejte vedno pripravljen košček sadja, da vam prežene lakoto in željo po kakšni tablici čokolade.

3. Vsako uro stojte vsaj 10 minut… Če stojite, pospešujete metabolizem. Posledično bo vaša prebava hitrejša. Če imate možnost, da 10 minut na uro namenite sprehodu po pisarni ali pa še bolje, če lahko zaplešete, boste kmalu občutili spremembe.

4. Prepričajte se, da pojeste vsaj 5 kosov na dan… 

Sadje in zelenjava je vrsta hrane, ki vas nasiti, hkrati pa ima zelo malo kalorij. Pomembno je tovrstne hrane tekom dneva zaužiti čim več, pri čemer morate paziti na dnevno priporočene odmerke. Grozdje, banane, jabolka so priročna tudi zaradi tega, ker jih je enostavno odnesti s sabo.

5. Vzemite si srednjo porcijo… Velikokrat si pri obrokih vzamemo malo porcijo in nato vzamemo še dodatno porcijo, pri čemer se tolažimo s tem, kako malo smo vzeli prvič. Namesto tega si vzemite srednjo porcijo obroka, brez dodatne seveda.

6. Bodite pozorni na to, kaj pijete… Zelo pogosta napaka raznih diet je v tem, da si natančno izračunamo vrednost kalorij tistega, kar pojemo, pozabimo pa na vnos kalorij tistega, kar spijemo. Če lahko, se odpovejte vsem gaziranim in sladkim pijačam (npr. Coca Cola, ledeni čaj, kupljeni sadni sokovi). Namesto teh si sami naredite sadne sokove (t.i. smoothie-je) ali pa preprosto zaužijte več pitne vode.

7. Razdelite si svoje obroke… Naredite si načrt prehranjevanja in se tega načrta držite, kolikor se lahko. Na ta način se bo vaše telo navadilo na nek urnik. Če pa ugotovite, da med načrtovanima obrokoma postanete lačni, lahko obrok razdelite na pol-pol, kar pomeni: pol sedaj, pol kasneje. To je mnogo bolj prijazno, kot da posežete po škatli s piškoti, ko začutite lakoto (Verjemite mi, osebno preizkušeno!).

8. Kupite si pedometer (števec korakov)… Neverjetno je, kako nas lahko ta napravica vzpodbudi k hoji, saj bomo želeli namesto dvigala uporabiti stopnice in tako preseči priporočenih 10.000 korakov na dan. Parkiranje na bolj oddaljenem mestu bo tako postalo bolj privlačno.

9. Privoščite si obrok brez motenj… Če v času obroka gledate TV, se pogosto zgodi, da pojeste več kot ponavadi, saj niste osredotočeni na količino vnešene hrane. Zato ugasnite TV v času kosila in se posvetite samo prehrani.

10. Preverite oznake…Veliko »zdravih« mlečnih napitkov in smoothie-jev vsebuje velike količine dodanega sladkorja. Namesto tega si raje privoščite napitke iz sveže stisnjenega sadja. Poleg tega, da so ti napitki zelo okusni, ne vsebujejo nobenih dodatkov, razen fruktoze, ki pa se ne spremeni v maščobo. Bogati so tudi z vitamini, ki jih potrebujete za boljše zdravje in lep izgled kože.

Vir: Spletna stran Discovery Fit & Health

Ali imate tudi vi kakšen nasvet za izgubo teže in bi ga želeli deliti z nami? Zaupajte nam ga!