Pozor: NIJZ svari pred ‘čudežnimi kapljicami’ MMS

Pred natanko tremi leti smo pisali o opozorilih strokovnjakov pred ‘čudežnimi kapljicami’ MMS (Miracle Mineral Solution). Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je takrat izdal opozorilo, naj ljudje ne kupujejo in uživajo tega pripravka, saj gre za strupeno raztopino, katere prodaja je v Sloveniji nezakonita.

mms kapljice

Tri leta kasneje NIJZ znova opozarja na pojav ‘čudežnih kapljic’ MMS na trgu, tokrat naj bi po navedbah prodajalcev poleg ostalih bolezni pomagale tudi pri zdravljenju COVID-19.

NIJZ uporabo takšnih izdelkov močno odsvetuje. MMS je namreč raztopina natrijevega klorita (kemijska oznaka NaClO2), ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo in močno oksidacijsko sredstvo.

Strupeno za ljudi in vodne organizme

Spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo kot ob zaužitju. Previdnost je potrebna tudi pri mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin.

Uživanje natrijeva klorita lahko povzroči draženje prebavnega trakta, veliki odmerki pa vodijo do methemoglobinemije, pri kateri se zmanjša sposobnost krvi za prenašanje kisika.

Poleg tega je omenjena raztopina nevarna tudi za okolje, saj je zelo strupena za vodne organizme, še sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

NIJZ zato prebivalce ponovno opozarja, naj takih izdelkov ne kupujejo in ne uporabljajo.

Vir: NIJZ

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂