Poznate nevarnosti gripe?

Smo v obdobju, ko razsajajo različni virusi. In med temi je najbolj razširjena gripa. Gripa je nalezljiva in najbolj pogosta virusna bolezen, ki se prenaša s kašljanjem in kihanjem. Vendar pa se gripa velikokrat enači s prehladom. Dejstvo je, da gripo povzročijo druge skupine virusov. Simptomi gripe so bolj resni in trajajo dlje. Za gripo lahko zbolite skozi vse leto, vendar pa je še posebej pogosta v zimskem času, zato se jo je prijelo ime “sezonska gripa”. Gripa povzroči nenadno visoko temperaturo, glavobol, splošne bolečine, utrujenost in bolečine v grlu. Prav tako oseba, ki zboli za gripo, izgubi apetit, občuti slabost in ima napad kašlja. Če zbolite za gripo, se boste počutili zelo utrujeni in takrat je najbolje, da ostanete v postelji ter počivate, dokler se vaše počutje ne izboljša.

Kdaj obiskati zdravnika?

Če ste sicer zdravi in v dobri kondiciji, ponavadi ni treba k zdravniku , če imate simptome gripe.Najboljša rešitev je, da počivate doma, se zadržujete na toplem in pijete veliko vode, da bi preprečili dehidracijo. Lahko vzamete paracetamol ali ibuprofen in s tem znižate visoko temperaturo ter blažite bolečine.

Zdravnika bi morali obiskati, če imate simptome gripe in ste:

  • stari 65 let ali več,
  • noseči,
  • imate kronično bolezen, kot je diabetes, bolezni srca, bolezni pljuč, bolezni ledvic ali nevrološka bolezen,
  • imate oslabljen imunski sistem.

Razlog obiska zdravnika je v tem, ker lahko gripa resneje ogrozi vaše zdravje, hkrati pa vam bo zdravnik predpisal ustrezna protivirusna zdravila. Protivirusno zdravilo lahko zmanjša simptome gripe in skrajša njeno trajanje, vendar se mora zdravljenje začeti takoj po nastopu simptomov gripe, da bi bilo učinkovito. Antibiotiki pri zdravljenju gripe nimajo učinka, saj je gripa stanje, ki jo povzroči virus in ne bakterija.

Kako dolgo traja gripa?
Če imate gripo, se na splošno začenjate počutiti slabo v nekaj dneh po okužbi. Simptomi dosežejo vrh po dveh do treh dneh, veliko bolje pa bi se morali začeti počutiti po enem tednu. Utrujenost boste občutili še veliko dlje.Običajno ste potencialni prenašalci gripe dan pred izbruhom simptomov in tudi nadaljnjih pet ali šest dni. Otroci in ljudje s šibkejšim imunskim sistemom, kot so bolniki z rakom, lahko ostanejo kužni dlje časa. Starejši ljudje in osebe z resnejšimi zdravstvenimi težavami so bolj nagnjeni k težjemu poteku gripe in so tudi bolj dovzetni, da razvijejo resne zaplete, kot so okužbe prsnega koša.

Preprečevanje širjenja gripe Virus gripe se širi preko majhnih kapljic tekočine, ki jih okužena oseba izkašlja ali kihne v zrak. Te kapljice lahko potujejo v radiju enega metra in tako okužijo vsakogar v tem dosegu. Gripa se lahko razširi tudi tako, da jo okužena oseba prenaša preko prstov. Na primer, če imate gripo in se dotaknete nosu ali oči, nato pa še koga drugega, lahko prenesete virus na drugo osebo. Podobno je, če imate gripo in se z neumitimi rokami dotaknete trde površine, kot so vrata in ročaji, potem se lahko druge osebe okužijo tudi na ta način. Sami lahko preprečite okužbe ali pa širjenje gripe s tem, da ste kar se da previdni pri higieni.

Redno si umivajte roke z milom in vodo, kakor tudi:

  • Redno čistite površine, kot so tipkovnice, telefoni in kljuke.
  • Uporabite papirnate robčke za pokritje ust in nosu, ko kašljate ali kihate.
  • Odvrzite uporabljene papirnate robčke v smeti takoj po uporabi.

Prav tako lahko pomagate zaustaviti širjenje gripe z izogibanjem vsem nepotrebnim stikom z drugimi ljudmi, medtem ko ste nalezljivi. Morali bi izostati z dela, dokler ne boste več kužni in se boste bolje počutili.

Izobraževalni oglas za preprečitev širjenja gripe
Vir: Spletna stran NHS
Kakšni pa so vaši preventivni ukrepi za prepečevanje gripe? Delite vaše nasvete z nami!