Popoln čudež narave za revmatoidni artritis

Picture
Avtorica članka: Društvo za zdrav način življenja Glog – Miklavž
V Sloveniji okoli 20.000 ljudi trpi za revmatoidnim artritisom (v nadaljevanju RA), najbolj pa so tej bolezni izpostavljene ženske po 40. letu starosti. Zdravila za RA še ni, obstajajo le sredstva, ki blažijo simptome in upočasnijo razvoj bolezni, vendar imajo lahko ta zdravila neprijetne stranske učinke.Dobro pa je, da nam je tudi narava poklonila pomoč za to bolezen, ali kot je rekla teta Pehta: “Za vsako bolezen rož’ca raste”, a moramo nekatere iskati globoko v amazonskem gozdu.

Drevo “tresoči hrbet”


Prebivalci Amazonije dobro poznajo drevo, ki mu pravijo chu-chuhuasi (slov. čučuasi), kar bi v dobesednem prevodu pomenilo “tresoči hrbet”. Njegovo latinsko ime je Maytenus aelivis, za zdravilo pa se najpogosteje uporablja njegovo lubje. Med tamkajšnjimi ljudmi je to drevo tako široko poznano, kot so npr. pri nas kamilice ali materina dušica; uporabljajo ga za vse vrste tegob, predvsem za zdravljenje RA, za lajšanje vseh vrst bolečin v
sklepih ali mišicah, križu (od tod tudi ime “tresoči hrbet”)
, za uravnavanje delovanja imunskega sistema, za hitrejše okrevanje po različnih boleznih, moški pa mu pripisujejo tudi lastnosti afrodiziaka. Očitno je, da čučuasi uživa velik ugled med lokalnim prebivalstvom, prav zato je v 20. stoletju pritegnil zanimanje prvih raziskovalcev, ki so poskušali razumeti delovanje in kemijsko strukturo lubja čučuasija. Prve zabeležene raziskave o učinkih čučuasija sežejo v 60. leta, od takrat dalje pa je bilo opravljenih še na ducate študij in analiz, vsaka od njih pa je dodala na seznam še kako zdravilno lastnost čučuasija ali pa vsaj potrdila zdravilne lastnosti, ki so jih prebivalci Amazonije poznali že dolgo. Vendar tri lastnosti čučuasija zelo izstopajo in vse tri so ključnega pomena pri zdravljenju RA. Preden nadaljujemo o tem, kako čučuasi deluje, je potrebno, da razumemo bolezen, ki jo zdravi, to je revmatoidni artritis.

O revmatoidnem artritisu

O vzrokih za nastanek RA znanstveniki še nimajo dokončnega odgovora, a sta potek in proces bolezni dobro poznana. Zelo posplošeno lahko rečemo, da je RA v bistvu kronično vnetje sklepne ovojnice, t.i. sinovijske ovojnice, kar povzroča bolečine, omejeno gibljivost sklepov in sčasoma tudi deformacijo sklepov in tkiv.

Glavno vlogo pri razvoju RA ima imunski sistem oziroma njegovo nepravilno delovanje. Naloga imunskega sistema je, da brani naše telo pred virusi, bakterijami in preprečuje njihovo razmnoževanje v organizmu. Žal pa se v primerih avtoimunskih boleznih, med katere uvrščamo tudi RA, imunski sistem “obrne” proti lastnemu organizmu in njegovo napačno delovanje povzroča različna bolezenska stanja. Pomnite, da pri avtoimunskih boleznih ne govorimo o odpovedi imunskega sistema, ki bi ga morali spodbuditi k delovanju, pač pa gre za napačno delovanje imunskega sistema, ki začne škodovati telesu.

To se tudi zgodi. Imunski sistem zaradi še neznanega vzroka začne “napadati” lastna tkiva in sklepe in otekanje sklepne ovojnice je posledica takšnega napačnega delovanja. Celoten proces je zelo boleč in sklepi se sčasoma deformirajo. Če tega procesa ne zaustavimo, se lahko bolezen razvije do te stopnje, da človek postane invalid.

Čučuasi je vsestranski za pomoč pri zdravljenju RA

Kot že omenjeno, so raziskovalci v mnogih raziskavah potrdili ali odkrili zdravilne lastnosti kemijskih snovi, ki jih vsebuje lubje čučuasija. Tri najpomembnejše, laboratorijsko dokazane lastnosti čučuasija pri zdravljenju artritisa pa so:

  • Deluje protibolečinsko
    Ugotovili so, da lajša lažje do zmerne bolečine v sklepih in mišicah. Najbolj je opazno protibolečinsko delovanje pri mikropoškodbah mišičnih vlaken, ki nastanejo ob težjih obremenitvah mišice. Znanstveniki si niso še povsem enotni, ali njegove spojine blokirajo bolečino ali pa odpravljajo vzroke zanjo, zaradi tega, ker pripomorejo k hitrejši obnovi tkiv in delujejo kot mišični relaksant.

 

  • Deluje protivnetno 
    Lubje čučuasija je bogato s protivnetnimi spojinami. Med njimi najdemo
    zelo cenjene triterpene in proantocianidin, katečin in še mnogo drugih.

 

  • Uravnava delovanje imunskega sistema.

Picture

Čučuasi je močan stimulant imunskega sistema, a njegova posebnost je tudi ta, da pomaga pri pravilnem delovanju tega sistema. V 90. letih so ameriški raziskovalci odkrili, da določeni alkaloidi v čučuuasiju uspešno zavirajo nastanek encimov proteinske kinase C (PKC). Inhibitorji PKC imajo v svetu dober sloves, saj je že splošno znano, da preveč encima PKC v telesu povzroča širok spekter bolezni, vključno z artritisom, astmo, možganskimi tumorji, rakom in srčno žilnimi obolenji.

Prav zaradi teh treh ključnih lastnosti je čučuasi vsestransko naravno zdravilo za RA, saj zmanjšuje otekline v sklepih, deluje protibolečinsko in pripomore k pravilnemu, manj agresivnemu delovanju imunskega sistema – tri ključne stvari, ki jih je potrebno obravnavati pri RA. Krivico bi storili, če bi njegovo uporabo omejili samo na RA, saj je tudi zelo učinkovit pri splošnih bolečinah v mišicah, križu in sklepih, ki niso nujno povezane z RA.

Zaključek

Žal se glas o zdravilnih rastlinah prepočasi širi in tudi pri čučuasiju ni nič drugače. Zaradi odročnosti njegovega izvora pa bo preteklo še kar nekaj vode, preden bo na naši celini dobil sloves, ki si ga zasluži. A že kratko brskanje po tujih internetnih straneh nam pove, da čučuasi postaja čedalje bolj priljubljeno naravno zdravilo za zgoraj omenjene težave, poleg
tega pa lahko poiščete in preberete izsledke mnogih študij, ki potrjujejo to, kar so že stoletja
vedeli prebivalci Amazonije.