Pomembno je, da najdete čas za druženje

Tesne družinske in prijateljske vezi imajo daljnosežne koristi za vaše zdravje. Močna socialna podpora je lahko odločilna pri soočanju s stresom, naj gre le za slab dan ali pa daljše obdobje izgub in kroničnih bolezni. Preživljanje časa z ljudmi preganja osamljenost, daje občutek pripadnosti in povečuje občutek lastne vrednosti. Družina in prijatelji vas lahko tudi spodbudijo, da spremenite navade nezdravega življenjskega sloga.
Picture
Veliko dogodkov, na katerih se zberejo člani družine in prijatelji, se vrti okoli hrane. Dogodek, kot je družinska večerja, ima lahko veliko koristi, vendar pa družinska srečanja ali družbene dejavnosti s prijatelji lahko hitro vključujejo tudi manj optimalna zdravstvena vedenja. Razmislite o naslednjih predlogih, ki so vam lahko v pomoč pri gradnji in utrditvi odnosov s prijatelji in družino, ne da bi ob tem trpelo vaše zdravje.

Druženje

Vzemite si čas in se osredotočite na odnose s tistimi, s katerimi se družite, ter manj na hrano ali darila. V praznovanja in druga druženja vključite več zdrave hrane, uporabite bolj zdrave sestavine ter si vzemite čas pri okušanju hrane.

Bodite aktivni

Zberite svojo družino ter prijatelje in bodite skupaj aktivni. Udeležujte se dogodkov v svoji skupnosti, postanite prostovoljci in pomagajte drugim, ki potrebujejo pomoč, pojdite na sprehod ali se družite v parku. Poiščite priložnosti, ko lahko skupni čas z ljudmi, ki vam veliko pomenijo, preživite zunaj, v naravi, saj bo s tem skupni čas še bolj poseben. Ne samo, da se boste malo razgibali, ampak boste skupaj gradili nove in pozitivne spomine.

Negujte odnose

Vzdrževanje zdravega prijateljstva zahteva tako dajanje kot prejemanje. Potrudite se in spoštujte meje svojih prijateljev, z njimi ne tekmujte in se izogibajte nenehnemu pritoževanju, saj lahko to zelo obremeni prijateljstvo. Bodite pozitivni, pokažite, da vam je resnično mar, kaj se dogaja v življenju prijateljev, in jih ne sodite. Dajte jim prostor, da rastejo, se spremenijo in delajo napake ter zadržite zaupne informacije, ki jih delijo z vami. Vlaganje časa v sklepanje novih prijateljstev in krepitev starih je lahko poplačano z boljšim zdravjem.

Bodite pozitivni

Pazite se situacij, ki vam pijejo energijo. Na primer, izogibajte se predolgemu druženju z nekom, ki je vedno negativen in kritičen. Izogibajte se ljudem z nezdravimi vedenji, kot je recimo prekomerno pitje alkohola ali zloraba substanc, še posebno, če ste se kdaj v preteklosti spopadali z odvisnostjo.

Zaključne misli

Raziskave kažejo, da si ljudje s smrtonosno boleznijo ali umirajoči pogosto želijo, da bi v preteklosti manj delali in raje preživeli več časa z družino in prijatelji. Čas, preživet z družino in prijatelji, je dragocen in nič ne stane. Ne postavljajte odnosov z drugimi na stranski tir, ampak jih imejte za prioriteto.

​CILJ: Negovati dobre odnose z družinskimi člani, sorodniki prijatelji in znanci.

NASVET: ‘Za prijatelje si je treba čas vzet,’ poje Andrej Šifrer. No, ne le za prijatelje. Tudi za svojce, znance in druge ljudi, ob katerih nam je prijetno. Dokazano je, da so ljudje, ki se veliko družijo, boljšega zdravja.

Prenesite aplikacijo 24alife, ki vam bo z nasveti pomagala vzdrževati dobro zdravje.
Med drugim tudi z nasveti za spanje.

Piše: ekipa 24alife

[EMA type=”focus” id=”1″]