Pomembno je, da greste občasno na preventivni zdravstveni pregled

Preventivni pregledi so pomemben del izboljšanja in vzdrževanja zdravja. Rezultati pregleda omogočajo posnetek vašega trenutnega zdravja in odkrivajo priložnosti za zdravstvene spremembe. Pregledi prav tako pomagajo zaznati težave hitreje, kar je pogosto ključ za uspešno zdravljenje in odpravo zdravstvenih težav.

Picture
Potrebno se je zavedati, da se preventivni zdravstveni pregledi občasno spreminjajo. Prav tako lahko nepotrebni pregledi vodijo do nepotrebnih testiranj, stroškov, opredeljevanj ali tesnobe, zato najprej preverite, kateri testi so najbolj primerni za vas pri osebnem zdravniku. Spodaj je predstavljenih nekaj priporočljivih testov.

Pregled hipertenzije

Visok krvni pritisk ali hipertenzija je dejavnik tveganja za srčne bolezni in kap. Vsi starejši od 18 let bi si morali izmeriti krvni pritisk na 2 leti oziroma še bolj pogosto, če je njihov pritisk višji kot normalno (120/80 mmHg). Na srečo lahko sprememba življenjskega stila veliko pripomore pri preprečevanju ali nadzorovanju visokega krvnega pritiska.

Pregled diabetesa

Če imate diabetes, pomeni, da imate v krvi preveč glukoze, kar lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Test glukoze v krvi na tešče je priporočljiv na 3 leta za starejše nad 45 let ter za vse starejše nad 18 let z anamnezo hipertenzije ali indeksom telesne mase (> 25 kg/m2). Previdno obvladovanje diabetesa lahko zmanjša tveganje za resne zaplete. Pregled je priložnost za spremembo življenjskega stila in s tem preprečitev ali upočasnitev razvoja diabetesa.

Picture

Pregled lipidov

Pri visoki ravni holesterola ponavadi ni znakov ali simptomov, zato je test holesterola ali lipidov (LDL ter HDL, ki vključuje pregled holesterola in trigliceridov) pomemben. Ljudje, stari od 18 do 75 let, bi morali testirati raven lipidov na 4–6 let in še bolj pogosto, če so le ti povišani ali obstaja motnja v kopičenju lipidov v družini. Družinski zdravnik vam lahko pomaga pri razlagi številk.

Pregled za raka debelega črevesja in danke

Pregled za raka debelega črevesja je eden najbolj pomembnih testov, ki dokazano zmanjša tveganje kolorektalnega raka. Ta vrsta raka enakovredno prizadene moške in ženske. Na voljo so različni testi, tudi kolonoskopija. Pregled za raka debelega črevesja in danke je priporočljiv vsakih deset let za starejše, od 50–75 let, oziroma še bolj pogosto, če je vrsta raka debelega črevesja ali polipov prisotna v družini ali osebni zgodovini.

Cepljenje

Cepljenje ni pregled, a je ključnega pomena pri ohranjanju zdravja. Podobno kot preventivni pregledi se tudi priporočila cepljenja spreminjajo, zato se obrnite na svojega osebnega zdravnika in se pozanimajte o cepljenjih, ki so priporočljiva za vas.

Drugi preventivni pregledi so: pregled za osteoporozo, mamografija za raka na prsih in PAP test za raka na materničnem vratu za ženske. Prav tako pomembni so testi za spolno aktivne odrasle: HIV, hepatitis C in klamidija. Pogovorite se s svojim osebnim zdravnikom glede teh priporočil.

​CILJ: Preverite, ali so vaša cepljenja in zdravstveni pregledi še aktualni ali pa se nanje naročite. Če imate kakršne koli težave s svojim zdravjem, je prav danes čas, da pokličete svojega zdravnika in se naročite na pregled.NASVET: Pri osebnem zdravniku preverite, kateri testi so najbolj primerni za vas.​

Prenesite aplikacijo 24alife, ki vam bo z nasveti pomagala vzdrževati dobro zdravje.
Med njimi so tudi pravočasni preventivni zdravstveni pregledi.
Piše: ekipa 24alife

PicturePictureKomentirajte!