Pomembno dejstvo o spanju, ki ga morate poznati

Slaba novica za tiste, ki si radi ob koncu tedna privoščijo daljše spanje, s katerim želijo nadomestiti pomanjkanje spanja med tednom. Francoski strokovnjaki so ugotovili, da s podaljšanim spanjem čez vikend ni mogoče nadomestiti zamujenih ur spanja med tednom.

spanje

Z raziskavo, ki je zajela 12.000 ljudi, so ugotovili, da kar tretjina Francozov med tednom spi premalo, nato pa želijo pomanjkanje spanja nadomestiti ob koncu tedna. Še več, podatki kažejo, da si med delovniki privoščijo vsaj uro in pol premalo spanja.

»Raziskava kaže, da približno 75 % ljudem, ki med tednom premalo spijo, ob koncu tedna ali s popoldanskim dremežem ne uspe nadoknaditi manjkajočega časa spanja,« pojasnjuje strokovnjak za spanje dr. Damien Leger.

Koliko bi morali vsak dan spati?

Optimalna dolžina spanja ni točno določena. Nekateri ljudje potrebujejo več spanja, drugi manj. Kljub temu so si strokovnjaki enotni, da naj bi odrasel človek na dan spal od 6 do 8 ur.

»Približno tretjina odraslih spi premalo,« poudarja Legen in dodaja, da je pomanjkanje spanja v zahodnem svetu zelo pogost pojav, še posebej v urbanih območjih.

Glavni vzrok za pomanjkanje spanja je sodobni način življenja, ko človek ni več usklajen s svojo notranjo »biološko uro« in dnevno svetlobo. Pogosti so tudi motilci spanja, kot so stres, hrup, uporaba elektronskih naprav pred spanjem in umetna svetloba.

»Gre za resen problem, ki pesti milijone ljudi,« še dodaja Leger.

Pomanjkanje spanja vpliva na zdravje

Kronično pomanjkanje spanja – ko oseba v daljšem časovnem obdobju premalo spi – povečuje tveganje za številne zdravstvene težave, med drugim prekomerno telesno težo, diabetes tipa 2, bolezni srca in ožilja, depresijo ter poškodbe zaradi nesreč.

Da je pomanjkanje spanja zelo razširjena težava, se strinja tudi Adam Krause, strokovnjak za nevroznanost z Univerze Berkeley v Kaliforniji. Ob tem navaja podatke, da se čas spanja v zadnjih desetletjih skrajšuje. Šele v zadnjem času se je – morda tudi zaradi boljše ozaveščenosti o pomenu spanja – skrajševanje časa spanja nekoliko zaustavilo.

»Pomanjkanje spanja predstavlja hud stres za celo telo,« poudarja Krause. »Na delovanje telesa vpliva na vseh ravneh, od DNK-ja do celic in organov, od učinkovitosti pri delu do telesne dejavnosti.«

Enostavna rešitev je samo ena

Mnogi si pomagajo s kavo, energijskimi pijačami in drugimi poživili, toda rešitev za težave, ki jih prinaša pomanjkanje spanja, je le ena – redno in dovolj dolgo spanje.

Popoldanski dremež lahko koristi ali še poslabša stvari

dremezKrajši dremež je za tiste, ki se ponoči ne naspijo dovolj, lahko odrešilna bilka. Toda za ljudi, ki trpijo za nespečnostjo, lahko dremež čez dan še poslabša stanje, saj zmanjša potrebo po spanju ponoči.

Po besedah nevroznanstvenika Adama Krauseja bi si morali prizadevati za konsistentno spanje: »Pri spanju je enako kot pri hrani. Seveda je dobro, če dva dneva na teden jemo zdravo, a to ne prepreči škode, ki jo naredimo z nezdravim prehranjevanjem ostalih pet dni. Največ naredimo, če si redno privoščimo dovolj spanja.«

Profesor nevrologije dr. Nathaniel Watson pritrjuje: »Vse je stvar prioritet. V času, ki ga imamo na voljo, lahko počnemo nešteto stvari. Za zdravo spanje se moramo odločiti. Ne zgodi se kar samo od sebe.«

Daljše spanje ob koncih tedna je sicer dober začetek, a dan ali dva daljšega spanja ne more popraviti škode in odpraviti težav, ki jih povzročimo s premalo spanja med tednom.

Kako nadoknaditi manjkajoči čas spanja, ki se je nabiral več mesecev?

Dr. Watson je jasen: »Odpravite se v posteljo, ko ste utrujeni, in vstanite, ko ste spočiti. To počnite dva ali tri tedne, da nadoknadite manjkajoči čas spanja.«

A.M.