Pohitite z zaščito pred nevarnimi klopi – zdaj je še pravi čas

Klopi so statistično gledano človeku najbolj nevarne živali v Sloveniji. Medtem ko je lymsko boreliozo mogoče uspešno zdraviti z antibiotiki, če je dovolj zgodaj odkrita, zdravila za klopni meningoencefalitis (KME) ni. Posledice so lahko zelo hude in trajne, zato se je dobro zaščititi, še posebej, če se gibljete v naravi. Edina učinkovita zaščita je cepljenje.

Picture

Za KME v Sloveniji vsako leto zboli od 200 do 300 ljudi, kar se morda ne zdi veliko, a glede na posledice, ki jih ta bolezen prinaša, nevarnosti ne gre podcenjevati. Ko virus preide v možgane, se ponavadi pojavi zelo visoka telesna temperatura (nad 39°C), ki jo spremljajo močan glavobol, slabost in bruhanje, otrdelost vratu, različne nevrološke težave, pa tudi težave z mišljenjem in koncentracijo. V primeru hujšega poteka bolezni se lahko pojavijo tudi motnje zavesti in ohromitev dihalnih mišic, lahko pa pride tudi do smrti.

​KME zahteva dolgotrajno zdravljenje v bolnišnici in lahko pusti trajne posledice, ki močno zmanjšajo kakovost življenja ter obremenijo tako bolnika kot njegove bližnje. Mnogi bolniki nikoli povsem ne okrevajo. Pestijo jih glavoboli, vrtoglavica, težave z mišljenjem in koncentracijo, motnje v delovanju živčnega sistema, vsemu temu pa se lahko pridružijo še duševne težave. V nekaterih primerih lahko pride celo do delne ohromitve ali oslepitve.

Cepljenje je edina učinkovita zaščita

Pred KME se je mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem, ki je v Sloveniji praviloma samoplačniško. En odmerek cepiva (potrebni so trije v različnih časovnih obdobjih) stane okrog 30 evrov. Cepiti se je mogoče pri osebnem zdravniku ali v cepilnih ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepi se z dvema odmerkoma v razmaku enega meseca, nato po 9-12 mesecih sledi še tretji odmerek. Nato je po prvih treh letih potreben poživitveni odmerek, kasneje pa poživitveni odmerki sledijo na 5 let.

Statistični podatki kažejo, da je cepljenje proti KME varno. Le redko se pojavijo prehodne reakcije, kot na primer rdečina in oteklina na mestu cepljenja, slabo počutje ali vročina, ki pa običajno minejo v enem dnevu. Cepiti je mogoče že otroke od enega leta starosti dalje.

Zdaj je pravi čas za cepljenje

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmakom, da se zaščita pred KME vzpostavi, še preden klopi v naravi znova postanejo aktivni.

Piše:  A.M., vir: NIJZ

Komentirajte!