Pivski trebušček pomeni nevarnost pomanjkanja vitamina D

Ljudje s prekomerno telesno težo, ki večino svoje odvečne maščobe nosijo okrog pasu, tvegajo, da jim primanjkuje vitamina D, opozarja najnovejša raziskava. Poleg vseh že znanih posledic se je negativnim učinkom odvečne maščobe zdaj tako pridružil še eden. Pomanjkanje vitamina D je namreč povezano s slabim zdravjem kosti ter povečanim tveganjem za respiratorne okužbe, avtoimune bolezni ter bolezni srca in ožilja.

Picture

Močna povezava med povečano količino maščobe v predelu trebuha ter nizko količino vitamina D kaže, da pri osebah z večjim obsegom pasu obstaja večja verjetnost za pomanjkanje tega vitamina. Zato bi morale te osebe razmisliti o preiskavi, kjer bi jim preverili količino vitamina D [v telesu, op.p.],” je dejala avtorica raziskave Rachida Rafiq z Univerzitetnega kliničnega centra v Leidnu na Nizozemskem. Skupaj z ekipo je izsledke pred kratkim predstavila na srečanju Evropskega združenja za endokrinologijo v Barceloni.

Moški, pozor!

Ugotovitve temeljijo na analizi podatkov, ki so bili zbrani za nizozemsko raziskavo o epidemiologiji debelosti. Pri tem je zanimivo, da povezava med maščobo okrog pasu in pomanjkanjem vitamina D obstaja le pri moških. Pri ženskah te povezave niso odkrili. Pri njih je namreč pomanjkanje vitamina D povezano z maščobo v jetrih.

Kaj je vzrok in kaj posledica

Žal raziskava ni dala odgovora, ali je majhna količina vitamina D kriva za kopičenje maščobe okrog trebuha ali pa je povezava obratna – da pivski trebušček povzroča pomanjkanje vitamina D. Na to se bodo po besedah Rachide Rafiq osredotočili v eni od prihodnjih raziskav.

Ne glede na to bi se morali ljudje s povečano količino maščobe v predelu trebuha zavedati, da njihova težava ni le estetske narave, temveč predstavlja tudi tveganje za zdravje.

A.M., vir: WebMD

Komentirajte!