Otroci naj bodo tudi umazani in zdolgocaseni

Ste eden od tistih staršev, ki otrokom polagajo na srce, naj pazijo, da se ne umažejo? Jih s kotičkom očesa stalno spremljate, da se ne bi igrali z blatom ali prijeli česa neprimernega? Jih skušate povsod zaščititi pred virusi in bakterijami? Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili pritrdilno, počnete veliko napako.

Picture

Otroci potrebujejo stik z zunanjim »umazanim« svetom, saj le tako lahko razvijejo učinkovit imunski sistem. Njegov namen je zaščita organizma pred bakterijami, virusi in toksini, a z življenjem v preveč čistem okolju se ta naravna zaščita telesa ne more razviti. Da bi se imunski sistem lahko ustrezno odzval na okužbe, mora najprej priti v stik s tem, pred čemer naj bi organizem ubranil. Ali povedano drugače: Bolj kot bo otrok po naravni poti izpostavljen virusom in bakterijam v začetku življenja, večja bo kasneje njegova odpornost, če pride do resnejše okužbe.

Podobno velja za alergije. Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je razmah alergij v sodobnem svetu posledica življenja v preveč sterilnih okoljih. Preveč čista stanovanja, pretirana uporaba čistil in razkužil, premalo gibanja na prostem in stika s potencialnimi alergeni lahko povzroči prav to, pred čemer želite otroka obvarovati.

Zato ne gre pretiravati s čistočo. Pustite otroku, da se valja po tleh, da se umaže, da je veliko v naravi. Dovolite mu, da z rokami rije po blatu, skače po lužah in se povalja v travi. Ne samo da so takšne aktivnosti za otroke nadvse zanimive in zabavne; s tem, ko mu boste dovolili, da samoiniciativno raziskuje in spoznava naravno okolje okrog sebe, boste veliko naredili tudi za njegov osebnostni razvoj.

Spodbujajte ga, namesto da ga želite na vsak način obvarovati pred kako prasko ali buško. Slednja pride in gre, izkušnje, ki jih bo nabral s spoznavanjem sveta okrog sebe, pa mu bodo ostale za vse življenje. Zavijanje v vato je škodljivo za njegov razvoj.

Otrokovo samoiniciativno raziskovanje sveta spodbuja domišljijo in kreativnost ter njegove fizične in socialne veščine. Zato mu pustite tudi, da se dolgočasi. Ko možgani niso deležni zunanjih dražljajev, začne delovati domišljija, človek pa se iz zunanjega sveta usmeri v svoj notranji svet, kar je koristno za razvoj umskih sposobnosti, učenje potrpežljivosti in spoznavanje samega sebe.

In nenazadnje so tukaj spomini. Trenutki časa v življenju, ki oblikujejo osebnost. Česa, menite, da se bo vaš otrok kasneje raje in bolj spominjal – čistih oblačil, sterilnega doma in gledanja televizije ali zabavnih trenutkov, preživetih v naravi, polnih pristne sreče, smeha in spoznavanja sveta?

Ne bojte se umazanije. Ne bodite slabe volje zaradi strganih oblačil. Ne vznemirjajte se zaradi potolčenih kolen ali opraskanih rok. Vse to vašemu otroku samo koristi. Zato ga pustite in spodbudite, da se gre igrati ven. Naj brezskrbno rije po pesku, pleza po drevesih, odkriva fizikalne zakone in packa po mili volji. Nenazadnje morda zamika še vas, da se popolnoma sprostite, spustite na plan otroka v sebi in tako skupaj uživate, se smejite in zabavate.

A.M., vir: Childcarelounge

Komentirajte!

Ali menite, da živimo v preveč sterilnem okolju?