Že 5 kilogramov več dodatno obremeni kolena

Prekomerna telesna teža ne škodi le notranjim organom, temveč tudi sklepom, saj so ti zaradi dodatne teže bolj obremenjeni.

osteoartritis

Najnovejše ugotovitve kažejo, da že 5 kilogramov več občutno poveča verjetnost težav s kolenskim sklepom. Statistična analiza je pokazala, da se s povečanjem teže za 5 kilogramov pri ženskah za tretjino, pri moških pa za četrtino poveča verjetnost, da bodo potrebovali zamenjavo kolenskega sklepa s protezo zaradi osteoartritisa.

Kaj je osteoartritis?

Osteoartritis je najpogostejša vrsta artritisa, ki se običajno kaže kot vnetje sklepov. V pogovornem jeziku ga pogosto imenujemo kar »obraba sklepov«. Čeprav lahko prizadene kateri koli sklep, se najpogosteje pojavlja prav v obremenjenih sklepih, ki prenašajo težo – v kolkih, kolenih in v hrbtenici.

Do »obrabe sklepa« pride, ko se hrustanec, ki deluje kot blazinica med dvema kostema, z obremenitvijo in starostjo obrabi. Če se stanje še poslabša, lahko začneta kosti drgniti druga ob drugo, kar povzroči bolečino in omeji gibljivost sklepa.

Zdravila za osteoartiritis ni, zato je zaenkrat edina rešitev operacija, pri kateri se poškodovani sklep zamenja z umetno protezo.

Z ohranjanjem zdrave telesne teže lahko torej zmanjšate tveganje za osteoartritis, ki lahko znatno okrni vašo sposobnost gibanja.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂