Operacija, ki zamakne menopavzo do 20 let

Menopavza večino žensk navdaja z grozo. Ta ne pomeni le konca ženskih reproduktivnih sposobnosti, temveč prinaša tudi mnoge čisto vsakdanje nevšečnosti, kot so vročica, zmanjšan libido, nihanje razpoloženja, glavoboli, tanjši lasje, slabša sposobnost koncentracije.

menopavza

Britanski zdravniki so nedavno odkrili kirurški poseg, ki lahko zamakne menopavzo do 20 let. Kako poteka? Ženski v plodni dobi odvzamejo del jajčnikov ter jih zamrznejo pri izjemno nizki temperaturi. Ko se ženska nato približa starosti, ko nastopi menopavza, ta zamrznjen del jajčnikov odtalijo in vsadijo nazaj v njeno telo, s tem pa tudi njene mlajše naravne hormone.

Dr. David Agus: “Pred stotimi leti je pričakovana življenjska doba znašala 50 let. Danes živimo dlje, ženske torej živijo 4 ali 5 desetletij z menopavzo. S tem posegom lahko zamaknemo menopavzo in njene učinke, kot so osteoporoza, povečano tveganje za bolezni srca, napadi vročice, možne težave s spominom in drugi.”

Za zdaj so ta postopek opravili pri desetih ženskah, ki so jim del jajčnikov odvzeli v starosti med 22 in 36 let. Kljub ugodnim rezultatom, ki kot rečeno zamaknejo začetek menopavze do 20 let, zdravniki ostajajo previdni v napovedih. Po njihovih besedah bo trajalo še več desetletij, preden bodo znani morebitni neželeni učinki takšnega posega.

Zdravo.si svetuje: kako se spopadati z 10 najpogostejšimi težavami menopavze

1. Napadi vročice

Spremljajte in si zapisujte, kaj sproža napade vročice. Kofein, alkohol, visoka temperatura v prostoru, stres? Vse to so pogosti sprožilci. Ko začutite, da prihaja vročica, se umirite in počasi globoko dihajte. Vdihujte skozi nos, izdihujte skozi usta.

2. Znojenje med spanjem

Napadi vročice se lahko dogajajo tudi med spanjem, zaradi česar se močno preznojite. Če se vam to dogaja, začnite nositi tanjše pižame ali celo spite goli. Izberite posteljnino, ki dobro odvaja toploto.

3. Težave s spanjem

Za spopadanje s težavami s spanjem strokovnjaki priporočajo meditacijo, jogo, tai chi ali kakšno drugo vrsto umirjene telesne aktivnosti. Pomembno je le, da z njo zaključite najkasneje 3 ure pred spanjem. Prav tako se pred spanjem izogibajte alkohola. Če ležite v postelji in ne morete zaspati, vstanite in počnite kaj drugega ter se vrnite v posteljo, ko boste začutili, da vas premaguje spanec.

4. Pomagajte svojemu telesu

Zaradi hormonskih sprememb je vagina manj vlažna, zato lahko spolnost postane boleča. Pomagajte si z lubrikanti ali vlažilci, ki so prosto na prodaj, lahko pa težavo omenite tudi svojemu zdravniku, ki vam bo predpisal vaginalno kremo.

5. Ne zanemarite spolnosti

Zmanjšan libido je v menopavzi povsem normalen, zato se ne ustrašite, če želja po intimnosti uplahne. Ker pa je spolnost pomembna za dobro počutje, je ne zanemarite. Vzemite si čas za dolge masaže v dvoje ter druge predigre, ki bodo spodbudile vaše poželenje.

6. Nihanje razpoloženja

Nihanje razpoloženja, ki ga prinese menopavza, je podobno kot pred menstruacijo, le da je še veliko bolj izrazito. Tudi tukaj vam lahko pomagajo meditacija, joga, tai chi in umirjene športne dejavnosti. Prav tako pa tudi preživljanje časa s prijatelji in družino. Če so nihanja razpoloženja zelo močna in moteča, vam lahko osebni zdravnik pomaga z nizkim odmerkom kontracepcijskih tablet ali antidepresivov.

7. Močni glavoboli

Če imate migreno, se lahko v času prihoda menopavze še poslabša. Pri nekaterih ženskah, ki nikoli niso imele migrene, pa se ta lahko ob prihodu menopavze nenadoma pojavi. Bodite pozorni in si zapisujte, kaj sproža napade migrene. Tako boste ugotovili, čemu se morate izogibati. Na splošno bi se sicer morali izogibati lakoti in pomanjkanju spanja, saj sta to znana sprožilca.

8. Izguba in tanjšanje las

Ko pride menopavza, številne ženske začnejo močneje izgubljati lase ali se jim ti začnejo tanjšati. Istočasno se lahko pojavijo dlake na obrazu. Da bi ohranili lase čim bolj zdrave, se izogibajte njihovemu barvanju z izdelki, ki vsebujejo močne kemikalije. Izogibajte se tudi soncu oziroma na soncu nosite pokrivalo, ki bo zaščitilo lase.

9. Mozolji

Mozolji v puberteti so nekaj običajnega, toda v menopavzi? Da, tudi v menopavzi se lahko znova pojavijo. Največ boste naredili, če poskrbite za čisto kožo in uporabljate čim manj ličil. Izogibajte se kremam in drugim izdelkom za nego obraza, ki vsebujejo olje.

10. Težave s spominom in koncentracijo

Možgani se obnašajo podobno kot mišice. Če jih ne uporabljate, izgubijo moč, možgani pa sposobnost pomnjenja in koncentracije. Še posebej, ko nastopi menopavza, poskrbite, da bodo možgani aktivni in zaposleni. Začnite se učiti novega jezika, veliko berite, rešujte miselne naloge in izzive. Veliko boste za boljši spomin in koncentracijo naredili tudi z izogibanjem stresu.

Vir: webMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂