Okužite se lahko že z govorom

Običajen govor oseb, ki so okužene z virusom SARS-CoV-2, a niso razvile simptomov bolezni, lahko zadostuje za prenos okužbe. Med govorom lahko nastane dovolj delcev v obliki aerosola, ki potujejo po zraku in jih lahko vdihne druga oseba. Čeprav strokovnjaki za zdaj še ne morejo natančno reči, kako veliko vlogo ima govor pri širjenju okužbe z novim koronavirusom, velja upoštevati nasvet o ohranjanju varnostne razdalje do drugih oseb, tudi če te ne kažejo bolezenskih znakov.

pogovor

Aerosoli so majhni delci, ki potujejo po zraku. Že pri običajnem govoru nastaja omembe vredna količina aerosolov iz dihalnih organov, pri glasnejšem govorjenju ali kričanju pa je teh še več. Ti aerosoli imajo premer približno 1 mikrometer (1 mikron), kar pomeni, da so premajhni, da bi jih lahko videli s prostim očesom, a so hkrati dovolj veliki, da s seboj prenašajo viruse, med drugimi tudi virus gripe in novi koronavirus SARS-CoV-2. 

Superprenašalci

Lani objavljen strokovni članek navaja, da količina aerosolov narašča z glasnostjo govorjenja. Opozarja tudi na t.i. superprenašalce, ki ustvarjajo do desetkrat več delcev kot povprečna oseba. Do natančnega vzroka za to se raziskovalci še niso dokopali, ugibajo pa v smeri, da pri nekaterih glasovih in načinih govorjenja nastaja več delcev kot pri drugih.

Varnostna razdalja in maske

maska-trgovinaČeprav je zaenkrat opravljenega premalo raziskovalnega dela, da bi lahko dali dokončne odgovore, velja upoštevati možnost, da se lahko novi koronavirus širi tudi z govorom in ne le z majhnimi kapljicami, ki nastajajo pri kihanju in kašljanju. 

Najučinkovitejši ukrep za zaščito pred aerosoli, ki nastajajo pri govoru, je upoštevanje varnostne razdalje med ljudmi, ki naj znaša vsaj meter in pol, ter uporaba mask.

Namen slednjih, še posebej, če gre za improvizirane ali doma narejene maske, ni toliko v tem, da bi ščitile osebe, ki jih nosijo. Namenjene so zlasti temu, da preprečujejo širjenje kapljic in aerosolov na druge ljudi in predmete v bližini. V tej luči gre tudi razumeti ukrep vlade, ki predpisuje obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih.

Vir: Sciencedaily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂