Oktober – mesec boja proti raku na dojki

Mesec oktober je mesec boja proti raku na dojkah. Uredništvo Zdravo.si se pridružuje
prizadevanjem številnih strokovnjakov za zmanjšanje te vrste raka. Rak na dojkah je na vrhu seznama strahu bolezni žensk, saj je ta bolezen odgovorna za več kot 40.000 smrtnih žrtev letno. Le nekaj tistih, ki jim ta bolezen grozi, se zaveda, da s spremembo prehranskih navad lahko zmanjšamo pogostnost in agresivnost primerov raka dojk v prihodnje.

Roza pentlja – znak boja proti raku dojke

Nekaj dejstev o raku na dojkahRak dojk ni nikomur neznan. Ima vso medijsko pozornost, medtem si strokovnjaki prizadevajo premagati to smrtno nevarno bolezen. Čeprav sta pregledovanje dojk in zdravljenje te bolezni zelo pomembna, je dejstvo, da je rak na dojki dejansko peti najpogostejši vzrok smrti, za boleznimi srca, možgansko kapjo, pljučnim rakom in boleznimi dihal. Strah pred rakom dojke ne bi smel zasenčiti strahu pred boleznijo srca in ožilja kot vodilnega vzroka smrti. Na srečo obstajajo ukrepi za preprečevanje tako raka kot bolezni srca hkrati.

Pri preprečevanju kroničnih bolezni nam lahko pomaga jedilnik, ki vključuje pet vrst sadja in zelenjave na dan, vendar je problem, ker le redki dejansko dosežejo ta vnos. Izključitev rafiniranega sladkorja, ki ga najdemo v gaziranih in negaziranih pijačah in predelane hrane ima lahko velik pozitiven vpliv na telo. Prevelik vnos sladkarij je eden od vodilnih dejavnikov, ki prispevajo k raku dojke.

Dejavniki, ki vplivajo na raka dojk 

Starost in teža sta dve glavni spremenljivki pri določanju tveganja za nastanek raka na dojki. Ko ženska postaja starejša, se njene možnosti za raka na dojki povečajo. Očitno je, da je starost nekaj, na kar nimamo vpliva. Lahko pa vplivamo na druge dejavnike tveganja, ki so veliko bolj pomembni. Mnogi zdravniki menijo, da je moderni življenjski slog večine razvitih držav glavni vzrok za visoko stopnjo kroničnih bolezni. Kajenje in slaba prehrana dokazano povečujeta tveganje za raka dojke.

Teža je lahko eden od najpomembnejših dejavnikov tveganjaki ga lahko nadzorujemo. Več študij je pokazalo, da obstaja neposredna povezave med debelostjo in obolevnostjo za rakom dojkeTo dejstvo je najbolj izrazito po menopavzi. Povečana telesna dejavnost, izboljšana prehrana in idealna teža dokazano zmanjšujejo tveganje za raka na dojki, ostale kronične bolezni in ponovitev raka.

Ženska z eno naramnico

Prehranske navade za preprečevanje raka na dojkahVitamin D je učinkovito sredstvo za preprečevanje raka na dojki. V zadnjih letih so raziskave pokazale, da vitamin D v manjših odmerkih lahko pomaga preprečiti več vrst raka, vključno z rakom na dojkah. To hranilo preko več mehanizmov pomaga telesu pred celičnimi mutacijami. Lahko ga dobite brezplačno, če zmerno izpostavite vašo kožo soncu za 10-15 minut na dan, ali pa ga vzemite v obliki prehranskega dodatka.

Obstajajo pa tudi druge hranilne snovi, ki pomagajo pri krepitvi telesa v boju proti raku dojk. Katero prehransko dopolnilo naj oseba vzame, je odvisno od družinske anamneze tovrstnega raka in pa od tega, kako agresivni želite biti. Idealno bi bilo, da kombinirate hranilne snovi, naštete spodaj, z zdravo prehrano z veliko sadja in zelenjave za optimalno zaščito. Te snovi so:

  • Indol -3- karbinol (I3C). I3C se pridobiva iz brokolija in drugih križnic (zelje, cvetača, repa, brstični ohrovt itd.). Ta spojina pomaga telesu deaktivirati estrogenski metabolit (4-hidroksiestron), ki pospešuje rast tumorja, zlasti pri na estrogen občutljivih vrstah raka na dojki oz. pri terapiji vzdrževanja zdravja in pred preprečevanjem ponovnega izbruha, hkrati pa zvišuje raven 2-hidroksiestrona, oblike estrogena, ki deluje zaščitno proti raku. Priporočen dnevni vnos I3C-ja je 250-500 mg.
  • Dindolilmetane (DIM). DIM je pridobljen iz I3C in telesu pomaga na podoben način. Priporočen dnevni odmerek 100-300 mg, kar v praksi pomeni 2 – 3 brokolije dnevno.
  • Multivitamini. Ta snov je na seznamu v glavnem zaradi B vitaminov, kot so folna kislina, B – 12, B – 6 in cink, ki so potrebni za zaščito naše DNK.
  • Kalcijev D-glukarat. To hranilo pomaga telesu odstranite neželene estrogene in druge morebitne toksine, ki jih telo ne potrebuje več oz. če jih zaužijete. Priporočen dnevni odmerek je 200-400 mg. Sadje in zelenjava, bogata s kalcijevim D-glukaratom, so jabolka, brstični ohrovt brokoli in stročji fižol.
  • Ribje olje. Ribje olje zagotavlja zdrave omega-3 maščobne kisline, ki uravnavajo vnetne omega-6 maščobne kisline, ki smo jo zaužili preko naše prehrane. Omega-6 maščobne kisline se ponavadi nahajajo v rastlinskem olju. Ugotovljeno je bilo, da prekomerne količine zaužitih omega-6 maščobnih kislin lahko pospešijo razvoj različnih bolezni, kot so kardiovaskularne, vnetne in avtoimunske bolezni ter raka. Nasprotno pa povečan vnos omega-3 maščobnih kislin deluje zaviralno na razvoj teh bolezni.

 

Pregled z mamografom

Poleg vseh teh ukrepov bi se morale ženske posvetovati z osebnim zdravnikom, kdaj in kako pogosto naj bi se dale pregledati z mamografom.

Obstajata dva hormona, ki vplivata na rak dojke. Raziskave so pokazale, da so ženske v rodni dobi z nizko vrednostjo progesterona bistveno pogosteje zbolevale za rakom dojke. Te imajo ponavadi tudi težave s plodnostjo in občutne PMS težave. Ob pojavu teh simptomov v mlajših letih se je potrebno pravočasno odzvati na te težave z dieto, telesnimi vajami ali ustreznim zdravljenjem.

Ženske bi si morale dati testirati tudi ščitnico, saj so raziskave pokazale, da je velika večina žensk z rakom na dojki imela težave tudi s ščitnico. Jod je eden ključnih mineralov, potrebnih za pravilno delovanje ščitnice in je dokazano toksičen za celice raka dojke. Večino žensk ne bo potrebno zdraviti zaradi ščitnice, pomembno pa je, da se ob pregledu ugotovi morebitne simptome slabe funkcije ščitnice in oceni morebitne težave. Drugi hranili, potrebni za pravilno delovanje ščitnice,  sta selen in cink, ki sta prisotna v večini multivitaminskih pripravkov.

Rak na dojki že dolgo vzbuja strah in občutek nemoči. Z dejavnim prizadevanjem za zdrav življenjski slog lahko ženske bolje zaščitijo svoje telo pred to hudo boleznijo, ki je zahtevala že toliko žrtev.

Vir: Spletna stran Mayo Clinic in Holistic
Ali redno pregledujete vaše dojke? Ste se dale pregledati tudi na mamografu?