Novoletna zaobljuba: Tudi vi ste lahko med 8%

Prihaja novoletni čas, čas dobre hrane, druženja in zabave. Pa tudi čas, ko se nekaj starega konča in začne nekaj novega. V tem času se veliko ljudi odloči, da bo prvi dan novega leta tudi njihov nov začetek. Tako se odločijo, da bodo pri sebi v prihajajočem letu nekaj spremenili. »Novoletna zaobljuba«. Poznano?

novoletna zaobljubaNekateri so se jih začeli na široko izogibati, saj že vnaprej vedo, da jih ne bodo izpolnili, drugi pa še niso obupali. In če se slučajno še vedno nahajate v tej skupini ljudi, naj vam zaupam, kako ostati med 8% ljudi, ki svoje novoletne zaobljube tudi izpolnijo.

Najpogostejša novoletna zaobljuba

Najvišje na lestvici zaobljub so želje, povezane z izgubo kilogramov, dobrim počutjem in aktivnostjo. Zato tudi velja, da se fitnesi in vadbeni centri navadno v januarju kar precej napolnijo. A na žalost je februarja zgodba že precej drugačna. Kako se torej izpolnjevanja novoletnih zaobljub lotiti, da boste pri tem uspešni?

“Super je, da se v prvi vrsti odločimo za en cilj ali za največ tri.”

Pri zastavljanju novoletnih zaobljub gre za postavljanje ciljev. Super je, da se v prvi vrsti odločimo za en cilj ali za največ tri oziroma, da se ne obremenimo s preveč stvarmi naenkrat, saj bomo tako težko našli čas in energijo, da bi bili konsistentni in vztrajni na vseh področjih hkrati. Zato je pomembno, da se odločimo za tisto eno stvar, ki nam v tistem trenutku pomeni največ.

Sistematičen pristop

Če se zastavljanja ciljev lotimo na sistematičen način in smo pri tem pozorni, da je naš zastavljen cilj specifičen, enostaven, zapisan v sedanjosti, natančno določen (časovno), da je merljiv in realno dosegljiv, potem smo na dobri poti k uresničitvi.

Tako vašo zaobljubo, na primer: »po novem letu začnem hujšati«, poskusite malce preoblikovati in ji najprej dodajte datum, kdaj začnete hujšati. Bodite specifični in točno določite, kdaj začnete, katere dni ste pripravljeni obiskovati vadbeni center, ob katerih urah, kje je ta vadbeni center … Bodite specifični tudi glede tega, kaj za vas pomeni shujšati. Je to 1 kilogram, je to 10 kilogramov, ali pa je to cilj, da boste zopet lahko oblekli konfekcijsko številko 38 in v 20 minutah stekli na Šmarno goro. Potem določite nek merljiv rezultat.

Če boste imeli nekaj, kar lahko merite, boste lahko preverjali, ali ste na pravi poti ali pa morate na poti do cilja kaj spremeniti. Cilj lahko razdelite v kratkoročne in dolgoročne cilje. Bodite realni. Verjetno 20 kilogramov ne boste mogli shujšati v enem tednu, mar ne?

“Cilj mora biti zastavljen ravno prav zahtevno.”

Je že prav, da ste pri postavljanju ciljev ambiciozni, a cilj mora biti glede na vaš razpoložljivi čas in energijo, ki ste jo pripravljeni vložiti v doseganje cilja, zastavljen ravno prav zahtevno. Smiselno je, da si postavite tudi rok, do kdaj boste shujšali X kilogramov (s posameznimi prelomnicami, seveda).

Koliko vam pomeni to, kar želite doseči?

Razmislite tudi, kaj vam ta stvar resnično pomeni. Ste se za to zaobljubo odločili zaradi sebe ali zaradi koga drugega? Svetujem, da si zaobljubo po zgornjih kriterijih zapišete na list papirja in se vprašate: »Kaj bi se zgodilo, če bi jo uresničil? In kaj, če je ne uresničim? Kaj se ne bi zgodilo, če jo uresničim? In kaj se ne bi zgodilo, če je ne uresničim? Kako bi se počutil, če jo uresničim? Kaj sem pripravljen narediti za mojo zaobljubo? Kaj sem pripravljen zaradi uresničitve opustiti? In kaj mi ta »uresničena novoletna zaobljuba« lahko prinese?«

novoletna zaobljubaPomembno je, da o tem razmišljate in da vaš fokus preusmerite na stvari, ki so vam pomembne in jih želite uresničiti. Zato je super, da vašo zapisano zaobljubo postavite na vidno mesto, kjer vas bo vsak dan opominjala na vaše zastavljene cilje in akcijske korake, ki ste si jih zapisali.

Saj veste, ko je cilj enkrat zapisan, morate v akcijo, drugače ciljev ne boste dosegli. In pri »hujšanju« si lahko zapišete veliko korakov, ki vas bodo pripeljali do uresničitve. Za vse naenkrat bo verjetno zmanjkalo časa in energije, zato se najprej osredotočite na enega, na primer: »začnem hoditi v vadbeni center 2x tedensko (ob točno določenih dneh)«. Ko boste ta korak osvojili in bo postala to nekako rutina, stopite korak naprej in pričnete vadbeni center obiskovati 3x ali pa tudi v vaš vsak dan vključite še kakšno aktivnost, na primer: z družino, če si želite tudi z njo preživeti več časa.

Prehranske zaobljube

Lahko pa se potem postopoma lotite prehrane. Postopoma. To ne pomeni, da se iz danes na jutri odpoveste vsemu, kar imate radi in pri tem uživate, ampak da postopoma umikate manj zdrava živila iz vašega jedilnika in jih zamenjujete z bolj primernimi, bolj zdravimi.

“Največja napaka je, da si rečete, da ne boste več jedli na primer čokolade.”

Največja napaka je, da si rečete, da ne boste več jedli na primer čokolade. Seveda se ji ves čas upirate, mislite samo na to, da je ne smete jesti in v slabem trenutku ali po enem tednu je to prva stvar, ki jo imate v rokah. Logična posledica. Veliko bolj verjetno bi bilo, da bi čokolado umaknili z vašega jedilnika (če si seveda tega resnično želite), ko si recimo rečete, da doma ne boste imeli več navadne mlečne čokolade, ampak raje temno čokolado.

To bi lahko bil vaš prvi korak. Ali pa, če ste do sedaj pojedli 300g čokolade na dan, potem je lahko vaš prvi korak, da je sedaj pojeste le 200g ali 100g. Važno je, da koraki izhajajo iz vas samih in da jih določite glede na vaše želje. Če vam bo to določal nekdo drug, se boste tega morda držali nekaj časa, a ne bo v skladu z vami. Zato to ne bo mogla biti vaša dolgoročna sprememba.

Ključ do uspeha – vztrajanje

In kdaj lahko pridete do spremembe? Ko spremenite nekaj, kar do sedaj še niste, in pri tem vztrajate. Dobro je, da se ustrezno, kot na vsako pot v vašem življenju, pripravite tudi na vašo pot k uresničevanju vaših novoletnih zaobljub. Zato je res priporočljivo, da razmislite, katere so tiste ovire, ki vas na poti lahko presenetijo. Kdo je tisti, ki vas na vaši poti lahko najbolj podpre, vam pomaga? Kaj so vaši najpogostejši izgovori? Kaj je tisto, kar vas zadržuje, da tega še niste dosegli? Česa se bojite?

“Če vam je uspelo tam, zakaj vam ne bi uspelo tudi tukaj?”

Prav tako vam bo na vaši poti pomagalo, da se začnete zavedati vaših pozitivnih lastnosti, vaših področji, kjer ste močni, kjer vam je že veliko uspelo. Če vam je uspelo tam, zakaj vam ne bi uspelo tudi tukaj?

Ne pozabite uživati

Torej, zapišite si svojo novoletno zaobljubo, določite akcijski načrt, nato pa korak za korakom počasi in vztrajno do vašega cilja. Na vaši poti pa le ne pozabite uživati. In to ne le prvi mesec ali dva. Dovolite si, da to postane vaš način življenja in da boste konec leta lahko rekli, da sodite med 8% ljudi, ki svojo novoletno zaobljubo tudi izpolni.

 

Nuša Repovž je osebna trenerka, ambasadorka gibanja, coach in mama.

Če so vam njeni nasveti za trening všeč, jih še več lahko najdete na njenem Facebooku, Instagramu in Youtubu.