Nov udarec za kadilce: slabši obeti pri kožnem raku

Kadilci ali nekdanji kadilci, ki zbolijo za kožnim rakom melanomom, imajo manjše možnosti za preživetje kot ljudje, ki ne kadijo. Vzrok se najverjetneje skriva v oslabljenem imunskem odzivu na najbolj smrtonosno obliko kožnega raka.

kožni rak

V Veliki Britaniji so pod drobnogled vzeli 700 bolnikov z melanomom, med katerimi so bili kadilci in nekadilci. Sledilo je šokantno odkritje: pri kadilcih je bila verjetnost preživetja za 40 odstotkov nižja kot pri osebah, ki najmanj 10 let pred potrditvijo diagnoze niso kadili.

Strokovnjaki so mnenja, da se razlog za večjo umrljivost za melanomom med kadilci nahaja v imunskem sistemu. Kajenje naj bi namreč vplivalo na to, kako se posameznikov imunski sistem odzove na melanom.

Imunski sistem je kot orkester s številnimi inštrumenti. To odkritje nam kaže, da lahko kajenje zmoti skupno simfonijo. Posamezni glasbeniki lahko še naprej igrajo, toda manj ubrano,” je slikovito pojasnila vodja Julia Newton-Bishop, profesorica dermatologije na Univerzi v Leedsu v Angliji.

Pri kadilcih sicer še vedno pride do imunskega odziva, ki poskuša uničiti melanom, toda kot kaže, je njihov imunski odziv manj učinkovit kot pri osebah, ki niso nikoli kadile. Možnost, da kadilci preživijo najnevarnejšo obliko kožnega raka, je zato manjša kot pri nekadilcih.

Julia Newton-Bishop zato na podlagi teh ugotovitev predlaga, da bi morali kadilcem, ki zbolijo za melanomom, zdravniki povedati, da morajo takoj prenehati kaditi.

Strokovnjaki sicer poudarjajo, da je za dokončne zaključke še prezgodaj. Za zdaj še ne vedo, katere snovi v cigaretah so odgovorne za poslabšano delovanje imunskega sistema kadilcev.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂