Nevarne igrače – teh igrač ne kupujte za darilo

Bliža se čas obdarovanj, ko bodo otroci nestrpno pričakovali, kaj jim bodo prinesli dobri decembrski možje. A v želji, da bi razveselili otroke, starši ne bi smeli posegati po igračah, ki so za otroke nevarne. Letos so to predvsem elektronske igrače, ki vdirajo v zasebnost otrok, svarijo strokovnjaki.

Nevarne igračeŽe lani so v Nemčiji prepovedali prodajo “pametne” lutke z imenom My Friend Cayla, ker je delovala kot prisluškovalna naprava. Nemci so nasploh strogi do tovrstnih igrač. “Vsaka igrača, ki je sposobna prenašati signale in lahko snema slike ali zvok brez obvestila, je v Nemčiji prepovedana,” so zapisali v enem od sporočil za javnost.

Pri omenjeni igrači obstaja tudi resna nevarnost zlorab. Karkoli otrok izreče, lahko naprava posname in pošlje na proizvajalčeve strežnike brez vednosti staršev. Poleg tega bi podjetje lahko igračo izkoristilo tudi za direktno oglaševanje otrokom. Skrb vzbujajoče pa je tudi to, da proizvajalec ni poskrbel za ustrezno zaščito brezžične povezave, kar pomeni, da bi jo lahko vsakdo v bližini uporabil za prisluškovanje otroku.

Ne kupujte “pametnih” igrač

Strokovnjaki staršem svetujejo, naj otrokom ne kupujejo “pametnih” igrač, ki se povezujejo v internet. Dosedanje izkušnje kažejo, da proizvajalci premalo pozornosti namenjajo varnosti in zasebnosti, nekateri pa celo namenoma vgrajujejo funkcionalnosti, ki same po sebi predstavljajo veliko tveganje.

Karkoli ima mikrofon in/ali kamero ter se povezuje v internet ali z mobilnimi napravami, ima možnost, da postane prisluškovalna naprava. Od otrok tudi ni mogoče pričakovati tehničnega znanja, s katerim bi igračo lahko uporabljali na varen način, zato je za njihovo varnost in zasebnost najbolje, da takšnih igrač enostavno nimajo.

Druge nevarne igrače

Poleg “pametnih” igrač, strokovnjaki letos svarijo še pred igračami, ki vsebujejo svinec, ter igračami, ki so sestavljene iz majhnih sestavnih delov.

Nevarni so tudi baloni – v ZDA se več otrok zaduši zaradi balonov, ki si jih potisnejo v usta in se nato zataknejo v sapniku, kot zaradi katerekoli druge igrače ali izdelka za otroke.

In še ena moderna tehnološka igrača – baterijske rolke oziroma t.i. hoverboardi. Ne samo, da se veliko otrok poškoduje zaradi padcev med uporabo teh igrač, bili so tudi že primeri, ko je med polnjenjem baterij prišlo do požara.

A.M., delno po WebMD