Nenavadna povezava med debelostjo, telesno aktivnostjo in umrljivostjo

Študija, objavljena v International Journal of Epidemiology je ovrgla prepričanje, da lahko debeli ljudje s telesno aktivnostjo zmanjšajo negativne učinke debelosti. Resnica je, kot kaže, nasprotna. Ljudje s prekomerno telesno težo bi morali najprej shujšati in šele nato bi telesna aktivnost lahko začela pozitivno vplivati na njihovo zdravje.
Picture

Dosedanje raziskave o medsebojnem vplivu telesne aktivnosti in prekomerne telesne teže na prezgodnjo umrljivost so bile do zdaj večinoma opravljene na starejši populaciji. Le malo pa jih je raziskovalo neposredno povezavo med aerobno vadbo in zdravjem pri mlajših osebah. V tokratni študiji so na švedski akademiki spremljali 1.317.713 moških v povprečni starosti 29 let, da bi ugotovili povezavo med aerobno telesno aktivnostjo, umrljivostjo in debelostjo.

Z meritvami in analizo podatkov so ugotovili, da je pri osebah z najboljšo aerobno vzdržljivostjo (najboljša petina udeležencev) skoraj polovico nižja verjetnost za prezgodnjo smrt kot pri osebah z najslabšo aerobno vzdržljivostjo (najslabša petina udeležencev).

Raziskovalci so ob tem odkrili še, da obstaja močna povezava med nizko telesno aktivnostjo in smrtjo zaradi samomora ter zlorabe alkohola in narkotikov. A to še ni vse. Izkazalo se je, da obstaja tudi povezava med nizko telesno aktivnostjo in smrtjo zaradi telesnih poškodb. Z drugimi besedami, če niste telesno aktivni, obstaja večja možnost, da se boste smrtno ponesrečili.

Poleg naštetega so raziskali tudi, ali drži prepričanje, da debelost ni tako škodljiva, če je človek s prekomerno telesno težo telesno aktiven. Izkazalo se je, da je prepričanje napačno. Številke so pokazale, da pri ljudeh z normalno telesno težo, ne glede na njihovo telesno aktivnost, obstaja manjša verjetnost prezgodnje smrti kot pri telesno najbolj aktivnih, a predebelih ljudeh. Ali z drugimi besedami: če ste telesno aktivni, a debeli, ste še vedno na slabšem, kot če bi bili suhi in telesno neaktivni.

Kljub takšnim rezultatom švedski raziskovalci ljudem s prekomerno težo priporočajo, da ne vržejo puške v koruzo in so še naprej telesno aktivni. Nenazadnje lahko redna telesna aktivnost v povezavi s pravilnim prehranjevanjem pomaga izgubiti odvečne kilograme. Poleg še ostalih pozitivnih vplivov aerobne telesne vadbe, kot so večja moč, boljše počutje in boljša samopodoba.

vir: eurekalert.org

Imate mnenje ali komentar? Zapišite ga.